dinsdag 2 februari 2016

Vergeten groente..... peterseliewortel

Mijn lief zegt bij sommige vergeten groentes die hij op zijn bord ziet, dat hij goed snapt dat ze vergeten worden. En ook dat dit zo mag blijven... hmpf!  Ik ben het niet met hem eens en houd juist van experimenten. ..

Dus zaaide ik in het voorjaar peterseliewortel. Ja, het broertje van de peterselie die wij als kruid kennen en gebruiken. Alleen bij deze plant zijn de bladeren minder goed ontwikkeld en de wortels juist heel goed. 


De peterseliewortel is een langzame groeier,  na ruim 2 maanden zag ik tussen het onkruid iets wat op peterselieblaadjes leek. Mijn geduld wordt nu beloond! In de winter zijn de wortels goed ontwikkeld (niet allemaal even recht, sommigen juist heel krom of met allerlei verdikkingen) en goed te eten! En lekker zijn ze! Zoet en zacht van smaak. Het heeft wel iets weg van pastinaak, maar dan nog aromatischer.

Ik maakte er een heerlijk stoofpotje mee klaar. Met aardappels,  tijm, laurier en....


Wàcht. .... ik deel het recept met je!

Wortelpeterseliestoofpotje

(voor 4-6 personen)


Ingrediënten :
  • 700 g Wortelpeterselie
  • 1 kg bio aardappelen
  • 1 klontje roomboter
  • 1 scheutje olijfolie  
  • 2 uien in ringen 
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 laurierblaadjes 
  • 5 takjes verse tijm of 1,5 tl gedroogde tijm
  • versgemalen zeezout 
  • versgemalen peper 
  • 2 vega rookworsten (AH eigen merk is de lekkerste!)

Hoe maak ik het klaar:
Heel simpel eigenlijk : maak alle groentes schoon en snijd de aardappels en Wortelpeterselie in stukjes. De aardappels hoef je niet te schillen, als ze biologisch zijn.
Doe de olie en boter in een grote hapjespan.  Fruit de uiringen en knoflook even aan. Voeg de groente blokjes toe en roerbak even 5 minuutjes mee. Voeg dan 1,5 dl water toe en laat alles, met de laurier en tijm, 15-20 minuten stoven.
Breng eventueel op smaak met versgemalen peper en versgemalen zeezout. 


Eet smakelijk van deze heerlijke winterse stoofpot. 

Dat je de wortel  gebruikt als groente wil natuurlijk niet zeggen dat je de peterselieblaadjes niet gebruikt. Op de tuinfoto hierboven zie je wel degelijk veel groen. De blaadjes zijn kleiner, maar weggooien is altijd zonde! Je kunt ze nog 3 - 5 dagen bewaren in vochtig keukenpapier gerold in de groentela van de koelkast. Ik at er de volgende dag de heerlijke lunchsalade tabouleh mee. Het recept vind je hier.

Wil je deze vergeten groente ook eens proberen?  Bij een Natuurwinkel of op een biologische Markt is deze nu wel te koop en anders hebben ze er vast meer info over.




Geen opmerkingen: