Met verse wildplukkruiden die in het voorjaar overvloedig groeien, maakte ik een chique risotto.
Linksboven beginnend en met de klok mee zie je:
brandnetel - walstro - daslook - bloedzuring - zevenblad.
Herken jij ze?!
Ze groeien nu volop en passen bijna allemaal in een reinigende voorjaarskuur.
In deze risotto kunnen eigenlijk alle eetbare kruiden die je maar kunt vinden.
Denk ook aan paardenbloem, madeliefje, meidoorntoppen, etc. etc.
Hoe meer variatie, hoe leuker.
Zo kun je het vaker op tafel zetten!
Trek er lekker op uit, verzamel je eigen groente, even meewarmen met de rijst en...
laat je vullen met verse krachtige smaken uit het weiland, het bos en uit het seizoen.
Als je je hierdoor niet gezond eet, dan weet ik het niet meer ;).
Wildpluk risotto
Ingrediënten:
- 3 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1200 ml kruidenbouillon
- 3 handen vol wildplukkruiden bijvoorbeeld walstro, daslook, bloedzuring, brandnetel en zevenblad
- 90 g roomboter
- 2 rode uien of 3 sjalotten
- 550 g risottorijst
- 150 ml droge witte wijn
- zachte kaas (zoals geitenkaas, ricotta (zoet) of hüttenkäse(friszuur))
Maak de kruidenbouillon. Dat doe ik van zelfgemaakte bouillonpasta. Krachtig van smaak, zonder toegevoegde stoffen en heel goedkoop met kruiden en groente uit het seizoen. Ook maken? Klik!
Smelt de helft van de boter (45 g) in een wok of ruime hapjespan. Snipper de ui en fruit
zachtjes 3 minuten. Voeg dan de rondkorrelige risottorijst toe.
Bak de korrels mee tot ze glanzen. Schenk de wijn in de pan en kook zachtjes tot de wijn is opgenomen. Schenk nu een scheut warme bouillon in de pan. Voeg de laurierblaadjes en de takjes tijm toe.
Laat op middelhoog vuur de rijst zachtjes koken. Voeg opnieuw een scheut bouillon toe
tot die door de rijst is opgenomen. Ga zo ongeveer 40 minuten door, totdat de bouillon op
en de rijst gaar is. Roer regelmatig.
Was de wildplukkruiden en hak ze grof.
Bij de kruiden die ik gebruikte had ik veel brandnetel en daslook (zo'n 40 gram),
zo'n 25 g walstro en van zevenblad en bloedzuring gebruikte ik zo'n 10 gram.
Even voor de verhouding, maar ook hiermee kun je variëren naar smaak en wat voorhanden is.
Pas op met de brandnetel. Gebruik handschoenen
bij het snijden of knip met een schaar. Voeg de kruiden toe aan de risotto en
roer goed door zodat bij de brandnetels de 'brand' eraf gaat. Roer tot slot de geitenkaas
of roomkaas door de risotto.
Laat smelten, samen met de overige roomboter.
Serveer warm en meteen!
Kruiden
Wanneer je deze plantjes nog onkruid noemt, lees dan het volgende
over de door mij gebruikte kruiden in deze risotto:
Brandnetel [Urticia Dioica] of de grote brandnetel bevat diverse vitamines, onder andere B en C en verschillende mineralen. De brandnetel is vooral bekend om zijn bloedzuiverende werking en ze werkt
bewezen goed tegen reuma.
Ze helpt tegen bloedarmoede, is bloed reinigend en bloedvormend, ze voert water en urinezuur af. Geeft energie, bevordert de stoelgang, helpt tegen eczeem enzovoort
Wil je echt een versterkende voorjaarskuur doen? Drink dan elke dag twee koppen verse brandnetelthee.
Wil je echt een versterkende voorjaarskuur doen? Drink dan elke dag twee koppen verse brandnetelthee.
Daslook [Allium Ursinum] hoort net als knoflook, bieslook en ui tot dezelfde familie. Ze is eetbaar en gezond en geurt en smaakt duidelijk naar ui, echt lekker! Daslook is goed voor het immuunsysteem,
de spijsvertering en ze werkt preventief tegen hart en vaatziekten. Bovendien geneest ze voorjaarsmoeheid!!
Walstro [Gallium Aparine] wordt ook wel kleefkruid genoemd. Er zijn vier soorten walstro:
- Kleefkruid
- Glad Walstro
- Geel Walstro
- Lievevrouwebedstro
Walstro reinigt nieren, milt en pancreas wanneer je het bloeiende kruid drinkt als thee. Het werkt ontkrampend en werd vroeger ook gebruikt bij de 'vallende ziekte'. Walstro helpt het lichaam ontgiften. Je plukt de bovenste toppen. Walstro of kleefkruid smaakt licht bitter.
Uitwendig werkt het ook genezend bij allerlei wondjes en eczeem wanneer je het sap op de aangetaste huid smeert of er een zalf van maakt.
Bloedzuring [Rumex Sanguinues] hoort bij de duizendknoopfamilie. Bloedzuring bevat veel vitamine C en ook B, E en K-vitamines. Vroeger werd bloedzuring meegenomen op zeereizen om scheurbuik te voorkomen. Het werkt reinigend. Bloedzuring bevat veel oxaalzuur, ze is goed te eten, maar eet er niet teveel van.
Zevenblad [Aegopodium Podograria] werd vroeger massaal aangeplant door de oude Romeinen omdat het veel vitamine A en C bevat wat gezond was om belegeringen te doorstaan. Het is een bekend middel tegen jicht en reuma en werkt genezend. Meestal heeft zevenblad zeven blaadjes - what's in a name?!- , maar ook wel eens negen of vijf.
Zijn ze niet gezond, die plantjes die wij soms bestempelen als onkruid? Doe er je voordeel mee
nu ze fris en groen het voorjaar, de berm, bosrand en misschien je tuin opvrolijken!
Eet smakelijk!
2 opmerkingen:
Ja, ik ken ze allemaal en pluk/eet ze ook. Maar de bloedzuringplant heb ik zelf ooit gekocht en geplant en ik zie hem hier ook niet in het wild. Misschien een bepaalde grondsoort voor nodig?
Lekker!! Ja, ik heb ooit ook een bloedzuringplantje in m'n tuin geplant. Maar ik heb bloedzuring ook aan de slootkant zien groeien. Als de grond maar lekker vochtig en voedselrijk is.
Een reactie posten