zondag 20 december 2020

Gevulde pompoen met risotto en paddenstoelen

 Nog drie prachtig grote pompoenen lagen op de buitentafel te shinen in een bijna vergaan stilleven.
Zij zijn mijn inspiratiebron voor het kerstmenu, maar wát ga ik er precies van maken,
 dát was de vraag.
Ik ben er uit! En het belangrijkst: datgene wát ik ga maken, komt in de grootste en mooiste pompoen .... 
die ik als serveerpompoen gebruik.
Want een pompoen uithollen is echt niet alleen toegestaan bij  Halloween......

Enneh... zal ik nu een vulling maken met couscous, rijst of een ander graan??
Alles is lekker, maar risotto is mijn favoriet: dáár ga ik voor!


Pompoenrisotto

    voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 hele pompoen die goed rechtop staat
  • 2 el olijfolie
  • 3 sjalotjes 
  • 1 teentje knoflook
  • 1 gedroogd rood pepertje 
  • 400 g pompoen 
  • 400 g rondkorrelige risottorijst
  • 30 g roomboter + 15 gram
  • 150 g verse paddenstoelen
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 dl lichte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 150 g geraspte geitenkaas

Hoe maak ik het klaar:
Haal van een mooie biologische pompoen de bovenkant af en laat de steel aan het deksel zitten. Haal zoveel mogelijk vruchtvlees van de binnenkant van het deksel af. 
Haal de pitjes en draden met een lepel uit de pompoen. De zaden kun je bewaren om volgend jaar je eigen pompoenen te kweken of je kan de zaden roosteren.
Haal het vruchtvlees met een metalen lepel uit de pompoen. 
Ga niet te ver door, maak de schil niet te dun.
Weeg het vruchtvlees wat je bij het uithollen van de pompoen verkrijgt af. Wanneer je 400 gram pompoen hebt, is dit genoeg voor deze risotto en kun je de rest laten zitten.
Verwarm de olijfolie in een wok.
Snipper de sjalotjes. Maak de knoflook schoon en snijd deze heel fijn. 

Snijd de gedroogde peper in ringetjes. Pompoen mag gerust pittig op smaak gebracht worden, 
anders kan ze wat melig of zoet van smaak blijven. 
Fruit deze groenten in de hete olie.
Voeg na twee minuten de stukjes klein gesneden pompoen toe. Voeg vervolgens de rijst toe 
en bak deze op zacht vuur mee tot alle rijstkorrels rondom glanzen.
Schenk de wijn erbij. Ik nam mijn sulfietvrije, zelfgemaakte wijn, die toch niet lekker is om te drinken ;)
Neem een witte of rosé wijn waar je nog een staartje van hebt staan....
Laat de rijst de wijn goed opnemen.
Maak ondertussen een liter krachtige groentebouillon. Ik doe dit van bouillonpasta, 
maar het kan ook van tabletten of poeder.
Voeg een scheut bouillon toe.
Elke keer als de risotto het vocht heeft opgenomen, voeg je een nieuwe scheut bouillon toe.
De rijst kleurt door de pompoen prachtig oranje geel, zonder saffraan of kurkuma.
Laat de rijst op middelhoog vuur staan en neem de tijd.
Na zo'n veertig minuten zal alle vocht zijn opgenomen.
Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snijd ze in kleinere stukken.

Verhit 30 gram roomboter in een kleine koekenpan en bak hierin de paddenstoelen.
Ik kocht een mix met verschillende soorten paddenstoelen en vond bij Ekoplaza losse paddenstoelen. 
Ik nam oesterzwam rosé,  drie kleine paddenstoeltjes kosten maar 40 cent, omdat ze bijna niks wegen.
Oh, bovenaan mijn bucketlist staat een paddenstoelencursus volgen, 
zodat ik ze zelf in het wild kan zoeken. 
Natuurlijk kun je elke paddenstoel één keer eten, maar ik zou graag zeker weten waar ik aan toe ben.
Misschien komend jaar??
Bak de paddenstoelen tot al het vocht verdampt is. 
Verdeel er de tijm en wat versgemalen zeezout over en schep door. 
Zet het vuur uit en bewaar de paddenstoelen.
Wanneer de risotto klaar is, voeg je 15 gram roomboter toe.
Roer goed door en voeg de gebakken paddenstoelen toe en de helft van de geraspte geitenkaas.
Warm de risotto nog even goed door.
Schep de risotto in de uitgeholde pompoen en serveer met de geraspte kaas er over of er bij!
Wát is dit een feestje op tafel! 
Dit is mijn Kersthoofdgerecht voor dit jaar.
Schep de risotto uit de pompoen op de borden.

De uitgeholde pompoen fungeert bij dit gerecht alleen als serveerpompoen.
Je kunt hier ook andere gerechten in serveren, of schep er eens een warme soep uit.
Wanneer de pompoen dunner is uitgehold en je hem hebt voorverwarmd, kun je de pompoen
er ook bij eten.
Mijn pompoen woog zo'n drie kilo, dus dat eten we niet in één keer op.
Maak er de volgende dag een pompoencurry, stoofgerecht of soep van.....
In de koelkast kun je een aangesneden pompoen nog zo'n week bewaren.

Deze risotto is natuurlijk niet alleen met Kerst - geserveerd in een pompoen  -lekker.
Laat de uitgeholde pompoen achterwege en eet dit lekkere en mooi gekleurde gerecht vaker.
Wanneer je de boter om de paddenstoelen in te bakken vervangt door olie, een scheut sojaroom door de gare risotto roert en je de kaas weglaat is het een heerlijk vegan recept.

Gebruik jij wel eens uitgeholde pompoen voor een culinair feestje?
En wat ga jij eten met Kerst?

Geen opmerkingen: