De bloeiende daslook kondigt het begin van het einde aan...
Daslook [Allium Ursinum] is zo'n geweldig en krachtig kruid.
Ik heb er al veel recepten van gedeeld.
Dat ik me energiek en gezond voel dit voorjaar, komt mede door dit plantje.
Ze heeft maar één nadeel: ze groeit te kort! Hoewel... het is natuurlijk
precies de goede tijd dat ze groeit, want in het voorjaar hebben we het het hardst nodig.
Maar daarnaast is daslook erg lekker en om iets van deze smaak te vangen
en ook later in het jaar ervan te kunnen genieten,
maakte ik daslookpasta
die als basis kan dienen voor verschillende recepten en toepassingen.
Het is heel simpel te maken en op deze manier kan ik het jaarrond van daslook genieten.
Ik maak het met maar drie ingrediënten, eigenlijk op dezelfde manier als mijn bouillonpasta,
wat weer afgeleid is van het Duitse Suppengewürze. Helaas niet in Nederland verkrijgbaar,
maar gelukkig heel makkelijk zelf te maken. (klik)
Van de daslook die ik voor het laatst plukte, laat ik de bloempjes staan,
zodat het zaad zich verder kan verspreiden. Hoewel daslook zich ook via de bolletjes vermeerdert.
Oh, ik weet plekken waar zóveel daslook staat! Geweldig.
Al zou ik twee kilo daslook plukken, je ziet niet eens waar ik geplukt heb.
Daslookpasta
Ingrediënten:
- 1 kg daslook
- 120 g grof zeezout
- 1 bio citroen
extra - keukenmachine
Hoe maak ik het klaar:
Pluk zoveel daslook als je wilt, maar laat voldoende staan voor anderen. Kies voor mooie groene bladeren, want in deze tijd van het jaar zitten er al bruine plekjes aan....
Ik plukte een week geleden nog een kilo daslook, maar minder kan natuurlijk ook voor dit idee.
Was de daslook goed en laat uitlekken in een vergiet.
Doe de daslookbladeren - eventueel iets fijner gesneden - in een keukenmachine en
laat net zo lang draaien tot ze fijn gemalen zijn.
Ik probeerde het ook met een staafmixer maar voor deze hoeveelheid werkte dat niet.
Pers de citroen uit en roer dit sap erdoor. Citroen is een anti-oxidant die niet alleen
verkleuren tegen gaat, maar ook de houdbaarheid verlengd.
Weeg de daslookpasta nauwkeurig na en voeg daarna zoveel zeezout of
ander zout dat geen jodium bevat, toe dat het minstens 12% is van het gewicht van je pasta.
In mijn voorbeeld voegde ik 120 g zout toe. Iets meer is niet erg.
Deze hoeveelheid is voldoende om bacteriegroei tegen te gaan en de pasta houdbaar te maken.
Meng het zout zorgvuldig door de daslookpasta. Doe deze over in brandschone en
met kokend heet water omgespoelde potjes en
zet op een koele en donkere plek weg.
Wanneer de deksels van de potten door het hete water vacuüm zijn getrokken,
is de pasta wel een jaar houdbaar. Heb je de pot eenmaal geopend en gebruikt,
maak dan de pasta binnen drie maanden op en bewaar de pot in de koelkast.
De daslook voor deze pasta wordt niet verhit, het is een rauwe pasta die door
de toegevoegde hoeveelheid zout houdbaar gemaakt is.
Hoe kun je deze pasta gebruiken?
Wel, je kunt er later in het jaar pesto, daslookboter en daslookkaaskoekjes van maken.
En misschien bedenk je nog wel meer toepassingen.
Je kunt ook een theelepel daslookpasta in een mok doen met kokend water,
voor een heerlijk snelle bouillon: de naam 'opkikker' is nog niet eerder zó naar waarheid gebruikt.
Ben je net te laat voor verse daslook (dit blog was een tijdje onderweg), sla dit op
voor volgend jaar en geniet lekker lang van de smaak en gezondheid van daslook!
Heb je nog pesto of boter van daslook gemaakt? Die kun je ook makkelijk invriezen
om wat langer te bewaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten