zaterdag 25 juni 2022

Tuinbonenrisotto

 Voor een goede risotto mag je me 's nachts wakker maken!

Een romige, kruidige risotto smelt bijna op je tong, zoals deze vroeg-zomerse risotto
met verse tuinbonen en doperwten uit de tuin.

Je kunt ze gelukkig prima vervangen door diepvriesexemplaren, 
mocht je deze groente niet in je tuin hebben staan.....



Tuinbonenrisotto

   voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 2 kg tuinbonen of 500 g gedopte tuinbonen
  • 200 g verse of diepvriesdoperwten
  • 2 uien
  • 60 g roomboter
  • 550 g risottorijst
  • 2,5 dl witte wijn of rosé
  • 1,5 l groentebouillon van bouillonpasta of blokjes
  • 175 g geraspte belegen kaas
  • 1 bio citroen
  • 75  g roomkaas


Hoe maak ik het klaar:
Pel de uien en snipper ze. Dop de tuinbonen als je verse exemplaren hebt kunnen bemachtigen. Zijn ze super vers en jong, dan hoef je ze niet dubbel te doppen. Je kunt ook diepvriestuinbonen nemen. Hetzelfde geldt voor de doperwten. Ik had van een paar doperwtplanten wat verse doperwten,
 die ik aanvulde met diepvriesdoperwten.

Smelt de roomboter in een ruime pan of wok.
 Fruit de uisnippers op zacht vuur zo'n twee minuten.
Voeg de risottorijst toe en roer door zodat de korrels glanzen. 
Voeg de rosé of witte wijn in één keer toe.
Maak ondertussen de groente-kruidenbouillon.
Als de wijn is opgenomen door de rijstkorrels,
voeg je scheut voor scheut de hete bouillon toe.
Roer regelmatig zodat het vocht wordt opgenomen door de risotto.
Het duurt ongeveer 20 minuten  tot al het vocht verdampt is.
Voeg echter na 10 minuten, wanneer je ongeveer op de helft van het vocht bent,
 de tuinbonen en doperwten toe.
Wanneer al het vocht is toegevoegd  en de risotto
nog romig en vochtig is, roer je de roomkaas erdoor.
Rasp de schil van de biologische citroen en strooi erover.
De citroen zelf heb je niet nodig en kun je in de koelkast bewaren.
Houdt wat achter om ter garneren.
Voeg de helft van de geraspte kaas toe.
Zet de andere helft in een schaaltje op tafel.
Serveer de romige risotto meteen!
En eet smakelijk!

Om deze risotto te weerstaan, moet je van goede huize komen.
Ik vond 'm overheerlijk!!

Eten kinderen mee en vinden ze het velletje van de tuinbonen wat taai,
laat ze de boontjes dubbeldoppen, eventueel op hun bord aan tafel.

Hoe eet jij tuinbonen het liefst: dubbel gedopt of enkel....?


Geen opmerkingen: