donderdag 18 juni 2020

Fastfood gezond

De foto's lijken thuis te horen in de reclames van een fastfoodrestaurant....
Maar deze broodjes zijn niet alleen makkelijk zelf thuis te maken, het is ook nog eens goedkoper, 
je bespaart op wegwerplastic en het is vele malen gezonder!!
Want, laat ik eerlijk zijn: de Mac Donalds boycot ik - tot verdriet van mijn  kinderen - al vele jaren. 


Maar vanavond ging er een hoeraatje op hier in huis! 
En ook ik ben niet ontevreden: 
sla uit eigen tuin, verse stengelui (lees lente-ui) en augurkjes, ingemaakt van vorig jaar nog. 
Daarbij een vegetarische groenteburger... deze keer niet zelf gemaakt om het 'fast' te laten blijven.
Wát kreukelfrietjes erbij met zelfgemaakte mayo (klik).... mjummmie!
Een keertje makkelijk en toch verantwoord.

Laat ik mijn idee, waarop je naar hartenlust kunt variëren, eens delen.


Broodje Groenteburger
           voor 6 broodjes

Ingrediënten:
  • 6 bio hamburger afbakbroodjes met sesamzaad (Ekoplaza)
  • 6 buitenste slabladeren van een krop
  • 3-4 stengelui (of 4 stengels bosui)
  • 3 augurkjes zoetzuur
  • 3 romatomaten of vleestomaten
  • kwart komkommer
  • 2 el mayonaise
  • ketchup
  • 6 tot 12 groenteburgers (ook leuk om zelf te maken)
  • 4 el olijfolie
  • 6 satéprikkers
  • patat erbij naar keuze 

Hoe maak ik het klaar:
De broodjes kun je extra hoog beleggen als je er twee groenteburgers tussen wilt doen. Houd hier rekening mee als je de broodjes doorsnijdt. Gebruik je één burger, snijd het broodje dan één keer door,  gebruik je er twee, snijd het broodje dan in drieën.
Bak de broodjes af volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verhit de helft van de olie in een grillpan en bak de groenteburgers op middelhoog vuur tot er grillstreepjes op staan.
Was de slabladeren goed en dep ze vervolgens weer droog.
Besmeer de onderste helft van het broodje met mayonaise en leg hierop een blaadje sla. 

Beleg vervolgens met de groenteburger, een half augurkje in plakjes, één tot twee plakken tomaat, 
wat ketchup en vervolgens het middelste broodplakje. Besmeer deze ook eerst met mayonaise.
 Stapel door en beleg verder met 3 plakjes komkommer, weer een groenteburger, 
ringetjes stengelui of bosui. Als je dit niet hebt, kun je ook
 wat rode uienringen over de burger verdelen. 
Stengelui is trouwens niet anders dan wat het woord zegt: de stengels van een vers groeiende ui.
Ik gebruik het al jaren in plaats van lente-ui of bosui, want het is eigenlijk hetzelfde ;)

Spuit er wat tomatenketchup over en dek af met het broodkapje.
Steek er een lange prikker doorheen: praktisch en decoratief!

Het vult best goed, maar een klein beetje patat erbij geserveerd, 
maakt deze maaltijd helemaal af.  Dus dat deden wij, deze keer :)


En had ik al gezegd dat ze het hier  heerlijk vonden?!


Heb jij alle tijd van de wereld en hoeft het juist niet fast-faster-fast….?
Je kunt de groenteburgers zelf maken, mooi rood met kroot (klik)
Je kunt de friet van verse aardappels zelf maken(klik) 
en van verschillende lezers hoorde ik dat ze ook de broodjes zelf bakken!
Wat zal dát lekker smaken!


  

3 opmerkingen:

Marie zei

Ja dat gaat er hier ook in. Wat een verwennerij he!
De broodjes worden hier zelf gebakken en er gaat mosterd op inplaats van mayo.

syl zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Tamar zei

Heerlijk ja! Wat goed dat je de broodjes ook zelf bakt. Het is dan niet meer 'fast', maar vast dubbel zo lekker:)