dinsdag 10 maart 2020

Gegratineerde pastazuurkoolschotel met prei

Vegetarisch: check!
Groenten uit het seizoen: check!
Groenten uit de tuin: check!
Lekker snel klaar: check!
Verwarmend op winterse dagen: check!
Fruit uit Holland: check!

Ja!  Dit gerecht heeft alles en kun je met een gerust hart, op een drukke doordeweekse dag snel op tafel zetten.
Het leuke is, dat de zuurkool in dit gerecht niet zo zuur smaakt. Eigenlijk is dit een kindvriendelijke manier om zuurkool te serveren. Mijn kinderen vinden het op deze manier tenminste prima te doen en waren klaar voor een tweede bordje!


Gegratineerde zuurkool-pastaschotel met prei

            voor 5-6 personen

Ingredienten:
  • 400 g tofu
  • zonnebloemolie
  • 2 el tamari of ketjap asin
  • 500 g bio volkoren pasta (fusilli)
  • 2 preien 
  • 500 g biologische zuurkool
  • 2 harde friszure appels (Elstar)
  • 140 g tomatenpuree (2 blikjes)
  • 2 el sojaroom
  • 200 g belegen kaas


Hoe maak ik het klaar:
Snijd de tofu in kleine blokjes en bak ze in een flinke scheut zonnbloemolie op hoog vuur bruin en knapperig. Blijf er wel bij en schep de blokjes regelmatig om. Blus de blokjes af met de tamari (of zoute sojasaus), schep nog even goed om en zet het vuur dan uit. Bewaar tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 220 graden met grillstand.
Kook ondertussen de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Maak de prei schoon - de magere stengeltjes die je op de foto ziet zijn de allerlaatste uit mijn eigen tuin - snijd in ringen en bak ze in een scheutje olie op laag vuur.
Laat ze zacht worden...
Schil de appels en snijd ze in piepkleine blokjes. 
Spoel de zuurkool even af met koud water - tenzij je van heel zure zuurkool houdt - en snijdt ze fijner.
Vet een diepe, ruime ovenschaal in met een lepel olie.
Vermeng de pasta met de zuurkool, de appel, de tomaten puree, de prei, 
de gebakken tofublokjes en de sojaroom.

Doe dit mengsel in de ovenschaal.
Rasp de kaas op een grove rasp en verdeel dit erover heen.
Zet de ovenschotel 10 minuutjes in de oven zodat alles goed warm wordt en de kaas gratineert.

Serveer meteen!
En eet smakelijk!

Heb jij zuurkool op deze manier wel eens gegeten?! 




Geen opmerkingen: