startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

vrijdag 26 februari 2016

Zelfgemaakte friet: 10 x lekkerder!Waarom heeft niemand ooit (over)duidelijk tegen me gezegd dat verse friet niet alleen veel en veel lekkerder is dan een diepvrieszak patat uit de supermarkt, maar ook dat het echt niet veel werk is. Het is heel simpel en in een handomdraai te maken. Oké, maak er twee handomdraaien van, maar het blijft makkelijk!

Ik nam me vroeger ècht voor om, net als bij mijn vriendinnetje Joke, later een vaste patatdag in te voeren. Ideeën (en vooral inzichten) veranderen, we eten nu één keer per twee maanden patat ofzoiets.  En de kinderen vragen er ook niet veel om. Hoewel af en toe lekker, blijft het een vette, niet licht verteerbare  maaltijd. We eten het te weinig om er een duur, groot apparaat voor aan te schaffen. Dus die dry frier heb ik voorlopig niet nodig. Wel verse aardappels, maar met een oogst van 70 kilo afgelopen jaar, met van die grote bonken erbij, moet dit wel lukken. [En lekker biologisch!!]

Hoe doe ik het:

Ik vul de friteuse met alleen zonnebloemolie. Dat bakt prima!
Schil de aardappels. Voor vier- zes personen heb ik ongeveer 8-10 middelgrote aardappels nodig.

Heb je je vergist in het aantal, dan schil je er gewoon wat bij. Dat kan makkelijk tussendoor.
De aardappels snijd ik in frieten, waarbij ook halfronde stukken zitten. Een aardappel is nu eenmaal rond van vorm. De dikte bepaal je zelf, ik houd wel van het formaat 'Vlaamse friet'.
Je wast ze goed, daarna (heel belangrijk!) dep je ze goed droog met een theedoek. Als de frieten nog een beetje vochtig zijn, gaat het vet heel erg bruisen. We hebben het wel eens gehad dat het de pan uit kwam..... Geloof me, je wilt niet weten hoe het er dan uit ziet...
Dan komt de fase van het voorbakken. Dit kost ongeveer 4 minuten. De frieten moeten nog niet bruin worden. Haal uit de pan, laat uitlekken en een beetje afkoelen. En daarna bak je ze nog een keer af, dat is bij iedereen wel bekend, denk ik.
Je ziet het: twee handomdraaien, in plaats van één.Van mij moet er wèl altijd groente bij! Sausje en vega-snack mag, groente moet! 
Nu maak ik zelf  mijn eigen mayonaise.  Klik voor het recept hier
Ik zette ook zelfgemaakte appelcompote erbij.
En deze keer een lekkere krootjessalade. De meeste mensen kennen deze groente als rode bietjes,  maar ik vind 'krootjes' lekkerder.

Krootjessalade

Ingrediënten:
  • 400 gr voorgekookte krootjes
  • 3 augurken 
  • 1 friszure appel (Elstar)
  • 2 e.l. mayonaise
  • 3 e.l. zoetzuur van de augurkjes
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
Hoe maak ik het klaar:
Snijd de krootjes in blokjes en de augurken in plakjes. Meng de mayonaise met het vocht van de augurken.  Ik heb nog augurken uit mijn eigen tuin ingemaakt. Let op als je augurken koopt, dat er geen succharose of andere suikervervanger gebruikt wordt. Die zijn niet echt goed voor je.
Maak op smaak met versgemalen peper en zeezout. Snijd de appel in kleine blokjes en meng deze door de dressing, samen met de krootjes en augurkenplakjes. En klaar is de salade!

Meestal bak ik nog een paar vegetarische hapjes of burgers in een pan. En zo heb je een heerlijke maaltijd.
Misschien iets meer werk dan een diepvrieszak patat opentrekken,  maar je hebt nu wel een echte maaltijd en geen snackuurtje. 
Een reactie posten