maandag 10 maart 2025

Uienpoeder

 Goed nieuws!
Je hoeft vanaf nu je uienschillen niet meer weg te gooien! 
In een handomdraai maak je hier een geurig poeder van wat goed en veelzijdig
 te gebruiken is in de keuken. 
Het is perfect voor mealprepping en wanneer je je eigen eten 
wilt/moet meenemen op vakantie.
Uienpoeder wordt over de hele wereld gebruikt als populair ingrediënt.
Je kunt het aan bijna alle gerechten toevoegen 
De smaak is net als bij verse uien pittig en licht zoet.

Eén voorwaarde: je moet wel biologische uien gebruiken, maar hé ... dat deden we al toch? 
Beter voor het milieu en gezond voor jezelf.


Uienpoeder maken

   
Ingrediënten:
  • buitenste uirokken van rode en gele uien
  • onderkant en stengeltje van uien
       verder nodig
  • voedseldroger
  • koffiemolen

Hoe maak ik het:
Eigenlijk kun je elke uisoort gebruiken, als het maar biologisch is.
Niet biologische uien worden namelijk behandeld met een chemisch middel zodat ze niet gaan uitlopen en lang te bewaren zijn.
Zorg dat de uien goed schoon zijn. De uien die je in de winkel koopt, zijn al goed schoongeveegd of -gewassen.
Elke keer wanneer je een ui in het eten nodig hebt, pel je deze op de gewone manier en 
snijd je onder- en bovenkant weg. Verzamel de schillen, onderkantjes en steelaanzetjes in 
een grote pot op je aanrecht.  Laat deze niet langer dan vijf dagen staan. 
Leg alle ui onderdelen op een tray in de voedseldroger en laat 2 uur drogen op 70°C.
Controleer of de op elkaar gedrukte uirokken in het steeltje ook droog zijn en
 haal deze eventueel uit elkaar.
Laat nog één tot twee uur langer drogen.

Doe alle uienschillen en stukjes in een (electrische) koffiemolen.
Ik heb er speciaal één aangeschaft om gedroogd voedsel goed fijn te malen.

De notenhakselaar van mijn staafmixer blijkt hiervoor helaas niet geschikt.

Bewaar het uienpoeder in een goed afgesloten pot en zorg dat er geen vocht bij komt.
Alsnog is uienpoeder erg gevoelig voor klonteren.

Om dit te voorkomen kun je twee dingen doen:
  • Wat rijstkorrels in het potje 
  • Uienzout maken, door het poeder handig te mengen met zout

Hoe gebruik je het uienpoeder?
Uienpoeder kun je gebruiken als smaakmaker in bouillon, soepen, sausen en de warme maaltijd. Eigenlijk overal waar je ook verse ui aan toevoegt. 
1 theelepel uienpoeder staat gelijk aan een kleine ui van ongeveer 70 gram.
Het is ideaal om uienpoeder mee te nemen op vakantie, want het neemt nauwelijks ruimte in.

Uienpoeder wat je in de winkel koopt, wordt gemaakt door hele uien in stukken te snijden en
 te drogen. Dat het ook kan van de kontjes, steeltjes en de schillen is toch geweldig?
Zo gooi je niets weg; don't waste food!

De voedingsstoffen blijven voor een groot deel behouden tijdens het drogen. 
Hoewel een verse ui een hogere concentratie heeft, bevat het uienpoeder ook 
essentiële voedingsstoffen en antioxidanten.
Heerlijk homemade uienpoeder, gemaakt van verse uienpellen 
die je vanaf nu niet meer hoeft weg te gooien.







1 opmerking:

Anoniem zei

Goed idee, maar is het ook mogelijk de uienresten in de oven te drogen? MiekeR