Goed nieuws!
Je hoeft vanaf nu je uienschillen niet meer weg te gooien!
In een handomdraai maak je hier een geurig poeder van wat goed en veelzijdig
te gebruiken is in de keuken.
Het is perfect voor mealprepping en wanneer je je eigen eten
wilt/moet meenemen op vakantie.
Uienpoeder wordt over de hele wereld gebruikt als populair ingrediënt.
Je kunt het aan bijna alle gerechten toevoegen
De smaak is net als bij verse uien pittig en licht zoet.
Eén voorwaarde: je moet wel biologische uien gebruiken, maar hé ... dat deden we al toch?
Beter voor het milieu en gezond voor jezelf.
Uienpoeder maken
Ingrediënten:
- buitenste uirokken van rode en gele uien
- onderkant en stengeltje van uien
- voedseldroger
- koffiemolen
Hoe maak ik het:
Eigenlijk kun je elke uisoort gebruiken, als het maar biologisch is.
Niet biologische uien worden namelijk behandeld met een chemisch middel zodat ze niet gaan uitlopen en lang te bewaren zijn.
Zorg dat de uien goed schoon zijn. De uien die je in de winkel koopt, zijn al goed schoongeveegd of -gewassen.
Elke keer wanneer je een ui in het eten nodig hebt, pel je deze op de gewone manier en
snijd je onder- en bovenkant weg. Verzamel de schillen, onderkantjes en steelaanzetjes in
een grote pot op je aanrecht. Laat deze niet langer dan vijf dagen staan.
Leg alle ui onderdelen op een tray in de voedseldroger en laat 2 uur drogen op 70°C.
Controleer of de op elkaar gedrukte uirokken in het steeltje ook droog zijn en
haal deze eventueel uit elkaar.
Laat nog één tot twee uur langer drogen.
Doe alle uienschillen en stukjes in een (electrische) koffiemolen.
Ik heb er speciaal één aangeschaft om gedroogd voedsel goed fijn te malen.
De notenhakselaar van mijn staafmixer blijkt hiervoor helaas niet geschikt.
Bewaar het uienpoeder in een goed afgesloten pot en zorg dat er geen vocht bij komt.
Alsnog is uienpoeder erg gevoelig voor klonteren.
Om dit te voorkomen kun je twee dingen doen:
- Wat rijstkorrels in het potje
- Uienzout maken, door het poeder handig te mengen met zout
Hoe gebruik je het uienpoeder?
Uienpoeder kun je gebruiken als smaakmaker in bouillon, soepen, sausen en de warme maaltijd. Eigenlijk overal waar je ook verse ui aan toevoegt.
1 theelepel uienpoeder staat gelijk aan een kleine ui van ongeveer 70 gram.
Het is ideaal om uienpoeder mee te nemen op vakantie, want het neemt nauwelijks ruimte in.
Uienpoeder wat je in de winkel koopt, wordt gemaakt door hele uien in stukken te snijden en
te drogen. Dat het ook kan van de kontjes, steeltjes en de schillen is toch geweldig?
Zo gooi je niets weg; don't waste food!
De voedingsstoffen blijven voor een groot deel behouden tijdens het drogen.
Hoewel een verse ui een hogere concentratie heeft, bevat het uienpoeder ook
essentiële voedingsstoffen en antioxidanten.
Heerlijk homemade uienpoeder, gemaakt van verse uienpellen
die je vanaf nu niet meer hoeft weg te gooien.
1 opmerking:
Goed idee, maar is het ook mogelijk de uienresten in de oven te drogen? MiekeR
Een reactie posten