zaterdag 17 september 2022

Sambuca zelf maken

September, zo net na de zomervakantie, vind ik een prima maand om 
te beginnen met goede voornemens!
Na een periode van ontspanning en buitenleven, is het goed opnieuw te kiezen voor 
gezonde regelmaat voor jezelf en in je huishouden.
Minderen met drinken is één van die keuzes, hoor ik regelmatig om me heen.
Ik neem het me niet alleen vóór, maar doe er wat mee. Het aantal alcoholische drankjes 
minder ik sterk en ook de dagen waarop gedronken wordt, beperk ik bewust!
Of  dat altijd makkelijk is? Nou, nee.... als je alcohol  lekker vindt, kan dat behoorlijk lastig zijn! 
En als je creatief denkt en altijd redenen kan bedenken voor een feestje waarbij een glaasje past,
 maak je het jezelf extra lastig. Maar toch...
Ik doe het! Voor mijn gezondheid, mijn toekomst en mijn kids.  Lees meer hierover op dry january

Goede voornemens ten spijt, eind augustus maakte ik toch een bijzonder alcoholisch drankje...
Ik kon het niet laten en maakte Sambuca: het stond al lang op mijn to-do-list.
De laatste dag van augustus was het er de juiste tijd voor.
En wees eerlijk! Een zelfgemaakt drankje is super leuk en je weet precies wat erin zit, 
maar je hoeft het  niet binnen een dag op te drinken! Sterker nog... langer laten staan, 
zorgt vast voor een intensievere smaak.
Al een paar jaar maakt buurman Felix me nieuwsgierig naar zijn zelfgemaakte Sambuca 
met ingrediënten uit de moestuin. Dát moet ik ook kunnen... denk ik dan.

Sambuca is een zoete, Italiaanse likeur met een alcoholpercentage van 40%.  
Dit drankje is verwant aan de eveneens uit het Middellands zeegebied komende 
Ouzo, Pastis en Raki.
Allemaal drankjes met een typische anijsachtige smaak! 
Maar toch heb ik geen anijs voor mijn Sambuca gebruikt..... 
Nee, ik gebruikte deze decoratieve geurige bloemen.
Ze mogen nog geen zaad bevatten, maar let op de geur van deze bloemen!
Het is venkel [Foeniculum Vulgare] en komt net als anijs uit de schermbloemenfamilie.
Venkel is botanisch gezien niet verwant aan anijs, maar lijkt er qua smaak op doordat het 
de etherische olie  Estragol bevat. Deze stof zit ook in anijszaad en geeft
 de kenmerkende anijsachtige smaak af. 
Dit jaar heb ik niet veel knolvenkel uit de moestuin gegeten... de weinige venkel die er stond,
 is doorgeschoten met het droge weer. Maar juist van die mooie, doorgeschoten venkelbloemen 
maakte ik deze Sambuca.
Anijs had ik vergeten te zaaien dit voorjaar, maar dat is dus opgelost ;)
Koriander als specerij groeit altijd in mijn tuin en ik oogst er voornamelijk de zaden van. Die gaan ook in de Sambuca.
Nergens kon ik het recept vinden, dus beschrijf ik  hoe ik Sambuca-à-la-Felix  maak
 met verse venkelbloemen en korianderzaad uit eigen tuin
De hoeveelheid suiker heb ik ruim genomen, want ik houd wel van een zoet drankje.


Sambuca

   voor ongeveer 1 liter

Ingrediënten:
  • 3 venkelbloemschermen
  • 10-12 korianderzaadjes 
  • 700 ml witte rum 
  • 350 g witte kristalsuiker


Hoe maak ik het klaar:
Wanneer venkel het moeilijk heeft, gaat ze doorschieten en bloeien en dat is voor dit recept juist de bedoeling!
Let op dat je de bloemschermen neemt die nog volop in bloei staan, dus gebruik geen venkelzaad.  Pluk de bloemschermen op een zonnige, droge ochtend, dan is de geur het sterkst en zijn de inhoudsstoffen het meest geconcentreerd. Was de bloemen niet, zit er een beestje op, veeg deze dan voorzichtig weg. Heb je zelf geen moestuin, wordt vrienden met iemand met een moestuin (...) Doe de bloemen in een glazen pot of fles. Wanneer je koriander in de tuin hebt staan en het laat doorschieten, vormen ze de bekende korianderbolletjes. Doe er hiervan 12 in de fles bij de venkelbloemen. 
Overgiet met rum. Gebruik witte rum omdat de Sambuca een doorschijnend drankje hoort te zijn.
Ik had een fles van de vakantie staan die niet zo lekker was. Prima als basis voor deze Sambuca.
Voeg de suiker eraan toe en dek de fles af.
Zet weg en roer elke dag in de fles zodat de suiker oplost.

Na twee tot drie weken is de suiker opgelost en de Sambuca goed op smaak.
Zeef de bloemschermen en korianderzaad eruit met behulp van een kaasdoek of als je die 
niet hebt een koffiefilter en schenk over in een mooie fles.
De Sambuca is nu klaar om te drinken.
Bewaar je drank op een donkere plek in een goed afgesloten fles.

In Italië wordt Sambuca oorspronkelijk met drie koffiebonen erin gedronken. 
Die zouden staan voor gezondheid, rijkdom en geluk....
Sambuca is bekend als drank die in het glas wordt aangestoken
en gemengd met ijskoud water wordt de drank troebelwit in plaats van doorschijnend.
 
Je kunt  Sambuca  puur of ijskoud drinken; on the rocks.
Je kunt 'm ook mixen tot een soort cocktail met sinaasappel- of ananassap.

En dat testte ik voor je uit....
Eerlijk is eerlijk....dát smaakt me echt lekker!
Maar natuurlijk kan ik het best bij één glas houden. :)

Genieten met mate!


Geen opmerkingen: