Mijn vakantie in Mexico is een warme herinnering uit een inmiddels ver verleden.
De liefde voor de Mexicaanse keuken is daar ontstaan en de warme, pittige gerechten,
omlijst met vrolijke gitaarmuziek zitten voorgoed in mijn hart.
Op het strand werd ons streetfood aangeboden: mango met chili en limoen.
Hetzelfde werd gedaan met maiskolven. Wát een heerlijke geuren!!
Mexicaanse Esquites is hier losjes op gebaseerd: een streetfood gerechtje met mais.
Een soort lauwwarme maissalade waar de Mexicanen voor in de rij gaan staan.
Ik maakte het met suikermais van Hollandse bodem, kan ook prima!
De maiskolven uit m'n tuin waren helaas niet mooi en gelijkmatig gegroeid,
dus haalde ik alle korrels eraf. Met wat ik aan maiskorrels oogstte, maakte ik Escquites klaar,
dit lekkere streetfood gerechtje.
Mexicaanse Esquites
Ingrediënten:
- 300 g mais vers van de kolf
- 1 el roomboter
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 el mayonaise
- 1/2 limoen
- 50 g feta
- snuf versgemalen zout
- paar ringetjes bosui of korianderblaadjes
Hoe maak ik het klaar:
Snijd de verse mais van de kolven af met een soort zagende beweging.
Spoel de maiskorrels goed af en weeg ze. Kook de verse maiskorrels
in een bodempje water in 5 minuten gaar.
Smelt de boter in de koekenpan en roer hier de chilipoeder door.
Voeg aan deze pittige boter de versgekookte maïskorrels toe en
laat even kort bakken.
Roer er van het vuur af gelijk de romige mayonaise door. Maak deze lekker zelf: klik!
Verdeel over twee bakjes, schaaltjes of bekers om makkelijk te kunnen uitdelen.
Verkruimel de feta bovenop de mais.
Snipper verse korianderblaadjes erover of serveer met ringetjes bosui.
Draaitje versgemalen zeezout over en...
Eet smakelijk!!
Geef er een (houten) lepel bij en geniet van je Esquites!
Ennnn.... zou jij hiervoor in de rij gaan staan?
Tips:
- Heb je geen verse mais, mais uit blik of diepvries kan ook. Het koken kun je achterwege laten
- Gooi de kale maiskolven nog niet weg: maak er een smaakvolle bouillon van: klik!
- Dit streetfoodgerechtje kan ook prima als lunch of zet het op tafel tijdens winetime :)
- Al vier je geen vakantie in Mexico, ben je er zelfs nog nooit geweest, het smaakt in een Nederlandse zomer ook prima!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten