Prei is niet alleen een heerlijke, gezonde groente en de favoriet van velen, ze is ook
een waar geneeskruid. Wist jij dat?!
Prei [Allium porrum] hoort bij de lookfamilie en is één van de oudst bekende groente.
Al in het oude Egypte, zeker 2600 jaar voor Christus is bekend dat er prei werd verbouwd en gegeten.
Ook de Grieken en Romeinen aten prei, keizer Nero stond er zelfs om bekend.
Hij dacht dat het goed voor zijn keel zou zijn en at het in soep of gebakken in olie.
En dát had hij helemaal niet slecht bedacht!
Prei is namelijk verzachtend en helend voor een ontstoken en pijnlijke keel.
Ze heeft een antiseptische oftewel ontsmettende werking.
Het activeert de doorbloeding van het keelgebied, werkt hoeststillend en slijmoplossend.
Daarnaast is prei goed te gebruiken bij een droge hoest en heesheid.
Verder is ze vochtafdrijvend en goed voor de bloedvaten...
Door gewoon wat prei in heet water te laten trekken, krijg je een prei thee
of je kunt preisoep of stamppot eten....
Ik maakte twee keeldrankjes met prei. De één is eenvoudig te maken, de ander nog eenvoudiger!
En of het helpt?? Tja... oudste dochter die een dag niet kon praten van de keelpijn en
waarvoor ik deze 'vieze' hoestsiroop maakte, was een dag later weer goed bij stem!
Prei hoestsiroop
- 1 prei
- 200 g biologische rietsuiker
- of 200 g goede honing
Hoe maak ik het klaar:
Snijd de prei in ringen en was goed al het zand of grond eruit. Snijd ook het groen helemaal op.
Zorg dat er een schone, glazen pot klaar staat en
doe daar twee lepels preiringetjes in. Druk goed aan en schep daarop ongeveer 3 eetlepels suiker. In dit recept zit best veel suiker en dat komt doordat suiker (net als zout) vocht uit de groente 'trekt'. Bovendien heeft suiker een conserverende werking waardoor je de hoestsiroop langer kan bewaren. Je drinkt van deze keelsiroop natuurlijk geen glas leeg, twee tot drie lepels verdeeld over de dag is voldoende.
Wil je suikervrij? Dan vervang je de suiker door honing. De honing zal dunner worden door
het vocht in de prei dus neem gerust wat dikkere of gekristalliseerde honing.
Natuurlijke honing, koudgeslingerd van de imker, heeft van zichzelf al verzachtende en
helende eigenschappen en gecombineerd met deze prei, is het nog beter natuurlijk!
Wissel de laagjes af: een laagje preiringetjes, stevig aangedrukt in de pot
en een laagje suiker of honing erover.
Ga zo door tot de pot vol is.
Sluit af met een deksel en laat 24 uur staan.
Na een nachtje staan, zag het er bij mij al zó uit!
De laagjes waren verdwenen en alleen op de bodem zag ik nog wat suiker...
de rest is vocht. Na 24 uur zeefde ik de preisiroop zodat alleen het vocht overbleef.
Schenk de siroop in een brandschoon, liefst met sodawater uitgekookt flesje
en bewaar in de koelkast.
Door de conserverende werking van de suiker kan deze hoestdrank een half jaar
bewaard blijven. Neem bij keelpijn zo vaak als nodig is een theelepel van deze siroop
tot maximaal zes per dag (dat is twee eetlepels).
Deze hoestdrank ruikt sterk naar Allium oftewel prei.
Als je minder ruikt door neusverkoudheid, heb je hier geen last van.
Prei keelsiroop
voor 2 flesjes keelsiroop
Ingrediënten:
- 1 prei
- water
- suiker
Hoe maak ik het klaar:
Snijd de prei fijn, zowel het witte als het groene gedeelte. Was goed en weeg het schoongemaakte gewicht. Dit was bij mij 160 gram.
Neem vervolgens zes keer zoveel water en kook de prei tien minuten. Zeef de prei eruit.
Je hebt een sterke prei thee verkregen.
De prei kun je nog gebruiken in een stamppot of soep. De smaak is wat minder geworden,
dus gebruik het in een gerecht samen met verse prei.
Voeg aan de preithee twee keer zoveel suiker toe als het schoongemaakte gewicht van de prei.
In mijn voorbeeld dus 320 gram.
Breng aan de kook en los de suiker al roerend op.
Laat 15 minuten (of langer) koken zodat de drank wat indikt.
De siroop mag wat stroperig worden, maar ook een dunne siroop is prima te gebruiken.
Schenk gelijk in goed schoongemaakte, liefst met sodawater uitgekookte flesjes
en bewaar deze hoestdrank in de koelkast. Ze is de hele winter houdbaar.
Kom maar op met die verkoudheidsbacillen.
Met deze zelfgemaakte, natuurlijke hoestdrank zijn ze zo weer verdwenen.
De eerste, koud gemaakte hoestdrank is krachtiger dan de tweede variant.
De tweede kan weer wat langer bewaard blijven.
Ik hoop dat je dit drankje niet nodig hebt, want we weten:
gezond en gevarieerd eten met veel verse groente en fruit en vooral
wat extra slapen in dit seizoen, werkt preventief!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten