Iedereen weet wel wat jaloeziën zijn, toch?!
Juist.... die klassiek gestreepte, vaak fantasieloze raambedekking.
Maak je niet ongerust, je zit niet opeens op een blog over styling of binnenhuisarchitectuur, hoewel daar niets mis mee is natuurlijk.
Je hebt namelijk ook jaloezie om op te eten, wat zeg ik.... om je vingers bij af te likken.
Maak het eens anders, bak het!
Ik maakte een rabarber jalousie, met een knipoog naar de raamjaloeziën.
De streepjes zie je uiteraard erin terug.
En met die fantasievolle, rode voorjaarsrabarber is dit weer een leuk en ook makkelijk recept om zelf te maken.
Rabarber jalousie
gebak voor 8 - 10 personen
Ingrediënten:
- 300 g rabarber
- 1 sinaasappel (liefst bio)
- 75 g rietsuiker en wat extra
- 1 el arrowrootpoeder
- 40 g rauwe hazelnoten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 el bloem
- 75 g amandelspijs
Hoe maak ik het klaar:
Begin met het schoonmaken van de rabarber en snijd deze in kleine stukjes.
Rasp daarna de schil van de sinaasappel. Kun je geen biologische vinden, was en schrob de sinaasappel met heet water goed schoon. Pers de vrucht daarna uit. Doe de rabarberstukjes, het sinaasappelsap en -rasp en de 75 g suiker in een steelpannetje
en breng aan de kook.
Kook het in ongeveer 10 minuten op een laag vuur zacht. Maak de arrowrootpoeder met een klein scheutje koud water aan. Je kunt ook maïzena gebruiken. Voeg dit toe aan de rabarbermousse om wat in te dikken. Laat afkoelen.
Als je net als ik nog (zelf gevonden) hazelnoten moet kraken, ga er dan even lekker voor zitten. De gepelde hazelnoten rooster je 2 tot 3 minuten in een droge koekenpan. Hak ze daarna fijn en meng ze door de rabarbermousse.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol de deeglap uit en bedek één helft met een lepel bloem. Verdeel hierover de amandelspijs. Heerlijk trouwens om zelf te maken. Klik daarvoor hier.
Schep hier de rabarbermousse met hazelnoten overheen.
Vouw de deegflap dubbel en kneed de randen goed vast.
Snijd nu met een scherp, gekarteld mes inkepingen overdwars in de jalousie.
Strijk er wat water over of gebruik een half losgeklopt ei en verdeel hier nog wat rietsuiker over.
Zet de rabarber jalousie 30 minuten in de voorverwarmde oven en bak goudbruin.
Warm of lauw smaakt deze rabarberjalousie het lekkerst, maar een dag later kan ook nog prima.
Of zoals ze hier in huis zeggen: "het smaakt tenminste heerlijk zoet".
Ze zijn hier allemaal fan van rabarber..... niet dus ;(
Snijd de jalousie in rechthoekige stukken en serveer!
Geniet!
Geniet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten