Wie kent ze niet..... de beroemde verhalen van Annie M. G. Schmidt?!
In het boek Otje krijgt vader Tos eindelijk een baan als hij Kaapse raasdonders kan klaarmaken.
Een stukje uit dit verhaal staat in het speciale kookboek wat ik een tijdje terug kreeg van Eline.
Het recept trok me totaal niet, maar met verse kapucijners uit de moestuin, kwam ik er toch bij uit.
Werkelijk.... nog nooit van mijn leven heb ik kapucijners gegeten.
Dus het was een beetje een sprong in het diepe om ze - gelijk in grote getale - in de moestuin te zetten.
Maar oh.... wat zijn kapucijners prachtig!
Moet je deze bloemen eens zien......
Ik wist niet wat ik zag.....
Uit de bloemen groeien donkerpaarse fluweelachtige peulen.
En binnenin zitten lichtgroene vierkant-gevormde peulen.
Ze lijken wat op doperwten en naar wat ik erover gelezen heb, kun je kapucijners prima eten
in recepten waar je anders doperwten zou gebruiken.
Vers zijn ze zoet en snel gaar.....
Ik ga toch voor het recept van Annie M. G. Schmidt... maar dan aangepast vega ;)
Kaapse Raasdonders
voor 4 -6 personen
Ingrediënten:
- 1,5 kg kapucijners, schoongemaakt gewicht 750 gram
- takje bonenkruid
- 350 g vega spekreepjes van Tivall (AH) of Vivera
- 2 el olie
- klontje roomboter
- versgemalen zeezout
- versgemalen peper
- 2 tl korianderpoeder
en verder: - augurken
- zilveruitjes
- kleine ui
- zoetzuur zoals courgettes (klik) of groene tomaatjes (klik)
- appelmoes (griezel, griezel..... Annie en de kinderen vonden dit lekker)
- rijst
- stokbrood
Hoe maak ik het klaar:
Kook in een klein pannetje de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Heb je geluk en verse kapucijners kunnen bemachtigen, dop de kapucijners dan eerst. Maak de donkerpaarse peul open en haal de kapucijners eruit.
Let op dat de peul geen kleur afgeeft aan je handen. Bij mij viel dit erg mee.
Andere benamingen voor kapucijners zijn trouwens: veldertjes (jonge kapucijners), grauwe erwt (eigenlijk een ander soort), vale erwt, schokkererwt en in de krijgsmacht worden kapucijners raasdonders genoemd.
In juni en juli is het dé tijd om ze vers te eten. Je kunt ze kopen in de beter gesorteerde groentewinkel of een enkele keer op de markt.
Gedroogd zijn ze makkelijker verkrijgbaar, deze - inmiddels bruin geworden - peulvruchten moet je een nacht voorweken en vervolgens één tot anderhalf uur koken. Ze bevatten dan meer zetmeel.
Je kunt ze ook voorgeweekt en gekookt in pot of blik kopen.
Ik ga uit van verse kapucijners.
Doe ze in de pan met een bodempje water. Voeg géén zout toe dit geeft peulvruchten namelijk
een taaier velletje. Ik voegde wel een vers takje bonenkruid toe.
Sinds kort heb ik bonenkruid op mijn balkon staan. Een heerlijk kruid om onder handbereik te hebben wanneer je - als vegetariër - regelmatig peulvruchten eet. Bonenkruid maakt peulvruchten lichter verteerbaar èn de beruchte bijwerking van peulvruchten - namelijk gasvorming - bestrijdt het bonenkruid eveneens.
Laat kapucijners kort koken. Hoe jonger de erwt, hoe korter de kooktijd. Denk aan 5 tot 10 minuten.
Giet daarna af en schud er wat boter door. Je mag nu zout naar smaak toevoegen.
Bak ondertussen de vegetarische spekjes in wat olie warm en lichtbruin.
Maak de ui schoon en snipper deze fijn.
Doe de augurken, de gesnipperde ui en andere zoetzure groenten in schaaltjes en zet op tafel.
Met (grote) kinderen erbij kan er ook appelmoes op tafel.
Voeg de uitgelekte kapucijners toe aan de gebakken vega spekjes. Voeg nu versgemalen zeezout en peper toe en de koriander.
Serveer met de rijst en een vers (afgebakken) stokbroodje met roomboter of kruidenboter.
En natuurlijk de verse ui en zoetzure groentes.
Je kunt ze ook met een salade serveren.
Ik vond ze verrassend lekker van smaak, deze kapucijners! Waard om over te bloggen.
Daarnaast zijn ze heel gezond. Ze bevatten dezelfde soort voedingsvezels als noten en andere peulvruchten waardoor ze een perfecte vleesvervanger zijn. Denk aan vezels, B-vitamines, ijzer, fosfor, eiwitten en mineralen. Kapucijners bevatten zetmeel zoals in aardappels.
Het is een geweldige groente! Gelukkig zijn ze dit jaar heel goed gegroeid in m'n tuin. En als ze goed drogen, zijn ze niet alleen in de winter te eten, maar ook in het voorjaar opnieuw te zaaien.
Kapucijners horen echt bij de Hollandse pot en worden vrijwel niet in andere landen gegeten.
Ze zijn dus niet zo bekend. Wat mij betreft komt daar verandering in.
En jij..... heb jij wel eens verse kapucijners gegeten?
Ik ben nog op zoek naar nieuwe recepten dus als jij ze lekker weet klaar te maken....
let me know ;)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten