maandag 14 september 2020

Radicchio salade met dadels, noten en kaas

 De zomer is nog niet voorbij! En daarom - passend bij deze heerlijke nazomerdagen - deel ik vandaag
het recept van een zomerse maaltijdsalade met radicchio in de hoofdrol.

Radicchio rosso is de Italiaanse naam voor roodlof en wordt al eeuwen in Italië geteeld.
Deze bladgroente groeit zowel in een krop net als witlof of met grote bladeren als een slakrop. 

Deze laatste heb ik in de tuin staan. 

Radicchio behoort tot de chichorei familie, net als andijvie en witlof en heeft daarom een licht bittere smaak. Deze licht bittere smaak wordt veroorzaakt door bitterstoffen die erg gezond zijn. In gangbaar geteelde groentes komt deze bijna niet meer voor, omdat mensen bitterstoffen minder lekker zijn gaan vinden. Door gewasselectie en moderne productie zijn de bittere stoffen grotendeels verdwenen. Bij biologische groenten en natuurlijk groenten uit eigen moestuin, zijn nog wel veel bitterstoffen aanwezig. Bitterstoffen zijn erg gezond voor je. Zo wordt je immuunsysteem versterkt door een optimaal werkende darmflora en het is goed voor je spijsvertering. Bitterstoffen activeren je lever, gal en alvleesklier die beter gaan functioneren.
Misschien moeten we het met z'n allen toch nog eens heroverwegen: bittere smaken weer leren waarderen en een plaatsje geven in ons voedingspatroon!

Deze maaltijdsalade die ik met  kinderen aan tafel at, maakte ik wat zoeter door de toevoeging van dadels en honing.
Op deze manier smaakt het heerlijk en krijgen ze toch de gezonde bitterstoffen binnen.


Radicchio salade met dadels, noten en geitenkaas

               voor 6 personen

Ingrediënten:

  • 2 kroppen radicchio sla
  • handje rucola of snijsla
  • 80 g pecannoten
  • 150 g vega spekreepjes
    (van Garden Gourmet, De vegetarische Slager of Vivera)
  • 140 g harde, Hollandse geitenkaas
  • 150 g dadels
  • rozijnen-notenbrood 
  • roomboter
       voor de dressing:
  • 1 bio citroen
  • 6 el olijfolie
  • 2 el goede honing

Hoe maak ik het klaar:
Was de radicchio goed, spoel al het zand eruit en maak droog in bijvoorbeeld een slacentrifuge. Snijd de sla in dunne repen, samen met de rucola of snijsla. Doe de sla in een grote schaal.
Rooster de pecannoten in een droge koekenpan goudbruin en knapperig. 
Bak in dezelfde pan met een scheutje olie de vega spekreepjes lichtbruin.
Ontpit de dadels en snijd ze overlangs doormidden.
Snijd de harde geitenkaas in kleine blokjes.
Doe deze vier ingrediënten in schaaltjes.
Maak de dressing door eerst de citroenschil te raspen. Omdat je de schil gebruikt, is het belangrijk een biologische citroen te nemen. De citroen gebruiken we niet en kun je nog enkele dagen in de koelkast bewaren .....
Meng het citroenrasp door de olijfolie. Neem goede, vloeibare honing en roer dit stevig door de citroenolie.

Schenk deze simpele dressing over de radicchio. Roer vlak voor het serveren door.
Geef de andere ingrediënten er in losse schaaltjes bij, zodat ieder naar eigen smaak kan nemen.
Serveer met een biologisch rozijnen-noten brood in sneetjes. Besmeer de boterhammen aan twee kanten met roomboter en bak ze in een koekenpan aan beide kanten goudbruin. Je kunt ook kleine bolletjes nemen. Warm deze even op in de oven en geef er roomboter bij.

Eet smakelijk!!

Variaties: 
  • Om een romige salade te krijgen kun je twee lepels mayonaise door de dressing roeren.
  • Varieer gerust met de noten of neem eens een pittenmix.
  • In plaats van harde, Hollandse geitenkaas kun je ook zachte geitenkaas nemen, verkruimel deze           




Geen opmerkingen: