startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

vrijdag 18 maart 2016

Pannenkoekendag!

Vandaag was het nationale pannenkoekendag! Daarom aten wij vanavond ook  pannenkoeken: hartige drie-in-de-pan! Je weet wel, die dikke pannenkoekjes, die wat op American pancakes lijken en die je met drie tegelijk in de pan bakt. Vroeger bakte mijn tante ze altijd, als ik kwam logeren. De zoete variant dan, met rozijnen erin en stroop erop.
Maar pannenkoeken als complete maaltijd, vind ik helemaal niks. Dus dit was mijn idee: lekker met regenboogworteltjes erin (....) en bosuitjes. Uit de tuin, natuurlijk.

Maar voordat ik het recept deel iets over de kids en hun school. Al een aantal jaar doet de school van onze kinderen mee aan de nationale pannenkoekendag. Ze eten natuurlijk zelf pannenkoeken, maar leren ook veel over het proces van het pannenkoeken bakken. Ons kleutertje mocht ze gewoon lekker opeten. Ze kon er wel drie op!! Zoonlief uit groep 4 maakte het beslag. Echt een kind van z'n moeder, want.... vertelde hij  "echt vies, mam! Het kwam uit een pak van de winkel en er moest alleen maar water bij...."
Tja.... dat is hij niet gewend, thuis. Daar komt niks kant en klaar uit een pakje of zakje. En de eieren raapt hij zelf bij onze kippen. Toch at hij nog 5 pannenkoeken, omdat hij zo'n trek had!
Mijn oudste dochter uit groep 8 ging pannenkoeken bakken in een verzorgingstehuis. Ze vond het super leuk, de mensen waren aardig en enthousiast en de pannenkoeken waren lekker. Wat een goed initiatief, hè? Kinderen op deze manier met ouderen in contact brengen. Er was iemand die zei, dat ze wel elke week terug mochten komen.
Op school werden ook veel oudere mensen verwacht: mensen uit de buurt die waren uitgenodigd en opa's en oma's van de kinderen.
Een drukte van belang! En de kinderen vonden het reuze leuk.
Ik kon vandaag niet helpen, maar eerlijk gezegd houd ik dus helemaal niet zo van pannenkoeken.  Tenminste, niet op de traditionele manier gemaakt en geserveerd.

Mijn pannenkoekenrecept is altijd met een groot deel volkorenmeel en met sojamelk.  Soms bak ik ook vegan pannenkoeken zonder eieren. Dan gebruik ik boekweitmeel in plaats van eieren.
En,  had iemand al uitgelegd waarom we pannenkoeken zo zoet eten?
Hartige pannenkoeken zijn niet alleen gezond met groentes, veelzijdig qua smaak, maar ook nog eens lekker!
Vandaag bakte ik ze dus met de laatste groentes uit mijn eigen tuin!
Mmmm. .... wat wil ik nog meer?
Nou, suiker in ieder geval niet....!

Oh ja, het recept:

Drie-in-de-pan met wortel en bosui

Ingrediënten:
 • 300 g tarwebloem (mijn volkorenmeel was op, maar dat kun je natuurlijk ook gebruiken)
 • 1 tl zeezout
 • 4 eieren
 • 150 ml sojamelk
 • 1 tl kerriepoeder
 • 225 g (regenboog)wortels
 • 3 bosuitjes
 • wat roomboter of zonnebloemolie
Hoe maak ik het klaar:
Weeg het meel af, roer er de kerrie en het zout door. Mix daarna de eieren en de melk erdoorheen. Je krijgt nu een stevig, dik beslag. Bepaald geen flensjes-dikte.
 
Maak de wortels schoon en snijd ze in heel kleine stukjes. Snipper ook de bosui. Ik had stengelui ingevroren, dus gebruikte ik dat uit de diepvries. 
Van dit stevige, dikke beslag, bak je kleine pannenkoekjes in wat boter. En niet per ongeluk twee of vier pannenkoekjes in de pan doen, hè?! 

Doordat het beslag redelijk dik is, loopt het ook niet uit.Natuurlijk serveer je hier geen suiker of stroop bij.
Ik maakte....

Tomatenmayonaise                                                                         

Ingrediënten:
 • 3 el mayonaise  (ik maakte hem zelf, lekker vers!)
 • 1,5 el ketchup
 • 1 mespunt mosterd
Hoe maak ik het klaar:
Roer alles door elkaar en serveer het bij de hartige drie-in-de-pan.
Heerlijk!
De kinderen vonden het een supermaaltijd!
 
 Serveer er gerust een groene salade erbij.

En, eet jij wel eens hartige pannenkoeken?
Laat me weten als je dit ook gemaakt hebt....
Een reactie posten