maandag 25 augustus 2025

Bonen wecken

Het is oogsttijd! Elke dag kom ik na een bezoekje aan de moestuin 
met allerlei lekkers in mijn mand thuis . Het is nu bonentijd!
Na de vakantie haalde ik in één keer drie kilo sperziebonen en twee kilo snijbonen binnen. 
Gelukkig: een teveel aan bonen is geen probleem, je kunt ze prima bewaren! 
Láng bewaren ook, oftewel conserveren.
De snelle en makkelijke manier om bonen te bewaren is invriezen,
  wecken is een goede tweede!
Alleen je moet wel even weten hóe je dat doet.
Na een mislukte poging  jaren geleden om courgettes en tomaten te wecken, 
weckte ik vooral fruit, zoals appels, stoofperen en kruisbessen, maar groente...

Toch is wecken een mooie manier om groente lang houdbaar te maken en 
eenmaal geweckt kost het je niets meer in tegenstelling tot diepvriezen.

Dit jaar ga ik bonen wecken: (vreemde) snijbonen en sperziebonen.
Kijk en doe je mee?!
In het oude kookboek van oma wordt het steriliseren of 'verhitten
 onder afsluiting van lucht' genoemd. 
Wecken is door Johan Carl Weck (1841) op de markt gebracht. De onderneming J. Weck
 heeft meer dan een eeuw bestaan en bracht glazen weckflessen en -potten op de markt 
met de naam 'Weck' erop. Inmiddels is het een werkwoord: ik weck, wij wecken, weck jij?
Wecken is helemaal trendy! 
Het is een ideale manier van conserveren omdat groente, fruit en zelfs vlees 
bijna onbeperkt bewaard blijven. 
Het beroemde potje geweckte sperziebonen uit de Eerste Wereldoorlog 
is daar een voorbeeld van, nu te bewonderen in een museum. 




Bonen wecken

    voor 3 grote potten

Ingrediënten:
  • 750 g sperziebonen
  • 500 g snijbonen
  • 10 g zeezout
      verder nodig:
  • weckpotten
  • weckringen en klemmen
  • grote pan en een theedoek


Hoe maak ik het klaar:
Ter voorbereiding steriliseer je de weckpotten, deksels en ringen in sodawater. Spoel vlak voor gebruik schoon met kokendheet water.
Alles moet brandschoon zijn, wil je voedsel veilig en lang bewaren.
Om te wecken kun je elke hoeveelheid bonen nemen die je wilt. Ik neem even mijn hoeveelheid als voorbeeld.
Zorg dat de groente dagvers is. Ik had een deel van de boontjes van de dag ervoor - bewaard in de koelkast - gemengd met boontjes vers geplukt deze ochtend.
Was de boontjes, snijd de puntjes eraf. Halveer de sperziebonen of snijd in drieën, dit ligt aan de lengte van je bonen. 
Snijd de snijbonen in de gewenste dikte. Ik hou van grove ruiten van zo'n 2 cm. 
Breng twee liter water aan de kook en voeg hier 10 g zeezout aan toe. Dit is net een beetje voor de smaak, je kunt het ook weglaten of vervangen door kruiden. Zoutloos wecken is geen probleem!

Kook of blancheer de sperziebonen en snijbonen apart van elkaar, elk 3 minuten.
Schep ze dan in de schone weckpotten. Neem het gezouten kookwater en 
schenk dit over de bonen in de potten, tot 1 cm onder de rand. 
Werk schoon, veeg de rand rondom af met een droge doek.
Leg de rubberringen in de deksels en leg deze voorzichtig op de potten. 
Sluit af met de klemmen.

Heb je geen weckketel?  Geen probleem, gebruik een grote pan. 
Vul deze voor de helft met water, 
leg een dubbelgevouwen theedoek op de bodem van de pan, 
zodat de potten tijdens het wecken niet stukrammelen.
Zet de potten op de theedoek in de pan. De potten kun je stapelen, 
zorg dat de bovenste potten tenminste voor 3/4 deel onder water staan.
Breng het water aan de kook aan en laat terugzakken tot 90°C. Een kookthermometer
 is handig, maar niet perse noodzakelijk.
Weck de snijbonen 1 uur en de sperziebonen 1 uur en 10 minuten.
Haal daarna de potten voorzichtig uit de pan en laat afkoelen.

De klemmen gaan vanzelf losser zitten en het lipje van de rubber ring wijst naar de beneden. 
Dit is een teken dat het wecken gelukt is en de bonen nu jarenlang houdbaar zijn. 
Verwijder de klemmen en bewaar de potten op een donkere plaats, zoals een kelder of voorraadkast.

De bonen zijn geweckt!
Natuurlijk ga ik ze nu niet proeven, we gaan ze lekker lang bewaren.
Maar... jarenlang? Dát gaan we waarschijnlijk niet redden!
Heb jij al weckpotten in huis? 
Ga lekker zelf aan de slag! Het is de moeite waard.

En als ik nog meer bonen over heb, wie weet...



Meer lezen over wecken?
Deze producten weckte ik al eens:




Geen opmerkingen: