startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 18 december 2017

Sjalottentaartje, klein en fijn

Tijdens de oogstles in de schooltuin vertelde ik dat je van de sjalotten een taartje kunt bakken. De kinderen moesten er smakelijk om lachen. Ze zagen het vast al voor zich  bij een kopje thee op een verjaardag...... ;)


Maar dit sjalottentaartje is echt lekker! En je eet het natuurlijk 's avonds bij de avondmaaltijd.
Voor een avondje lady's only, maakte ik dit kleine, fijne sjalottentaartje voor op het buffet.

Sjalotten zijn kleine uien (uit de lookfamilie), verfijnder van smaak dan gewone uien en ze zijn beter verteerbaar. Aan kinderen van groep 5 kun je vragen hoe ze groeien: da's echt heel leuk!

Sjalottentaartje, klein en fijn

Ingrediënten:
  • 225 gram sjalotten
  • 4 - 5 velletjes bladerdeeg
  • klontje boter
  • 1/2 tl karwijzaad
  • 2 grote eieren
  • 1 el sojaroom
  • 1 el volkorenmeel
  • 110 g  geitenkaas
  • tl oregano


Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 200 °.
Maak de sjalotten schoon en snijd ze in kwarten.

Smelt een klontje boter in een koekenpan en smoor de sjalotten met het karwijzaad  in ongeveer 7 minuten.
Vet een  springvorm van 22 cm in met  wat boter. Druk de plakjes bladerdeeg erin.


Klop de twee eieren los en voeg er naar smaak versgemalen zout en peper aan toe, evenals de oregano.
Voeg de sojaroom en het meel toe.
Snijd of brokkel de geitenkaas in blokjes. Ik gebruik de harde geitenkaas.
Roer de kaas en gesmoorde sjalotten ook door het eimengsel en schenk dit in de taartvorm.
Bak het taartje in de voorverwarmde oven in 20 minuten gaar en goudbruin.


Serveer direct of laat afkoelen tot lauwwarm.
De sjalotten zijn door het bakken licht gekarameliseerd en smaken zoet.
Dat combineert voortreffelijk met de kruiden en geitenkaas.
Je kunt dit sjalottentaartje ook als plaattaart bakken.
Je hebt dan wat meer bladerdeeg nodig en het ziet er weer net even anders uit.

 
Lijenne vond het een 'Kerst-waardig' taartje, dus het moest met de kerstboom op de foto.
En ze heeft gelijk: het past prima bij een goed kerstdiner.
Als voorgerecht of bijgerecht .....
Eet smakelijk!
Een reactie posten