"Weet je dat je dit heel makkelijk zelf kunt maken?" vroeg Peter na een feestje...
Ze stond op tafel met lekker frisknapperige groente en brood, de dip: Heks'nkaas.
Heb je 'm al eens geproefd? Deze lekkere dip van roomkaas en verse kruiden?
Afhankelijk van de ideeën over 'gezond & lekker' wordt 'ie geserveerd met
rauwe groente - denk aan bleekselderij, komkommer, paprika, cherrytomaatjes, sperzieboontjes, radijs -
of met chips & brood.
Ruim tien jaar geleden uitgevonden door groenteboer Dennis Voerman uit Haaksbergen die rond
Halloween deze spread bij zijn verse groenten verkocht. Klanten waren er dol op en na verloop van
tijd was het niet meer aan te slepen en maakte hij zo'n 600 kg per dag.
Toen werd het tijd voor een nieuwe stap. Zuivelhoeve verkocht inmiddels de heks'nkaas van Dennis,
Daardoor zie je het in supermarkten door heel Nederland staan.
Als je iets makkelijk zelf kunt maken, laat ik me dat geen twee keer zeggen.
In de winkel kost een bakje tegenwoordig €3,59.
Oorspronkelijk goed bedoeld door groenteboer Dennis zijn er inmiddels allerlei hulpstoffen
en E-nummers toegevoegd voor de houdbaarheid, smaak en consistentie.
Denk aan gemodificeerd zetmeel, suiker, zoetstoffen sucralose en saccharinen, stabilasator en
een conserveermiddel.
Toch jammer, dat krijg ik liever niet binnen. Wordt dit soms bedoeld met 'een tikje magie'?
Zelf maken is veel gezonder, je weet namelijk precies wat erin gaat.
En lang bewaren hoeft niet, daar is het veel te lekker voor!
Ik maakte deze heksenkaas met de eerste verse prei uit de moestuin!
Dat is mijn idee van een 'tikje magie' en ik voel me er opperbest bij:)
Heksenkaas met tuinkruiden
- 200 g roomkaas van de Aldi
- 25 g mayonaise (zelf gemaakt)
- 50 g Griekse yoghurt
- 1/2 tl mosterd
- 20 g prei
- 3 el fijngesneden lente ui of stengelui
- 2 takjes peterselie
- 2 takjes selderij
- 1 teentje knoflook
- 1 el citroensap
- versgemalen peper en zout
Hoe maak ik het klaar:
Roer de roomkaas los met de yoghurt, de mayonaise en de mosterd, tot een dikke saus.
Waarom ik voor roomkaas van de Aldi kies? Die bevat maar 4 ingrediënten, is puur van smaak en kost maar 99 cent. Ik fiets er graag een stukje voor om.
Was de verse kruiden en de prei
en snipper fijn.
Roer ze door het roomkaasmengsel en magisch snel klaar is
je zelfgemaakte heksenkaasdip.
Schep in een mooi schaaltje en serveer op de borrelplank met knapperig verse groente.
De komkommer komt al rechtstreeks uit m'n tuin en komt met deze
dip extra goed tot z'n recht.
Heksenkaas op z'n Italiaans
- 200 g roomkaas
- 25 g mayonaise (zelf gemaakt)
- 50 g Griekse yoghurt
- 1/2 tl chilipoeder
- 10 basilicum blaadjes
- 2 el fijngesneden bosui of stengel ui
- 4 tot 6 zongedroogde tomaatjes
- 4 zwarte olijven
- versgemalen zeezout
Hoe maak ik het klaar:
Roer de roomkaas los met de yoghurt en de mayonaise tot een dikke saus. Breng op smaak met de chilipoeder.
Was de verse kruiden en snijd heel fijn. Snijd ook de zongedroogde tomaatjes en de olijven heel fijn en roer dit door het roomkaasmengsel.
Dit is heksenkaas op z'n Italiaans.... zó heb je ze nog niet eerder geproefd.
Ik serveerde het met knapperige groente en wat tortillachips.
Natuurlijk kun je op dit thema eindeloos variëren.
Denk aan een oosterse variatie met citroengras, koriander en verse peper
Wat zou jouw favoriet zijn?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten