woensdag 21 maart 2018

Gewokte groenten met notenrijst

Het is alweer een paar jaar geleden dat ons favoriete wokrestaurant afbrandde. Ik had er heel wat gezellige uurtjes doorgebracht: met collega's, met familie maar vooral met ons gezin. Als er wat te vieren was, kon het daar! 
Helaas, na het verrijzen uit de as, verdween het wokgedeelte van het restaurant en kwamen wij er ook niet meer......
Terwijl wokken zó leuk is, zeker voor kinderen! Wokken is ook ideaal als je een bepaalde leefstijl of een dieet volgt. Je kiest immers alle ingrediënten zelf.
Bovendien is wokken erg gezond. Doordat je weinig olie gebruikt en op een hoog vuur bakt, heb je een zeer korte verhittingstijd en blijven de eigenschappen van de verse ingrediënten perfect behouden.

Maar wat we in een restaurant eten, kan thuis ook..... waarom niet?! :) 
En op een doordeweekse avond snel klaar zijn in de keuken, is eveneens niet verkeerd!


Gewokte groenten met notenrijst

                   voor 4 personen
Ingrediënten:
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl chili olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje gember
  • 2 bosuitjes of stengelui
  • 250 g broccoli (alleen de roosjes)
  • 1 rode paprika
  • 150 g peultjes
  • 100 g oesterzwammen
  • 100 g champignons
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el honing
  • wat druppels tabasco
              voor de notenrijst
  • 400 g volkoren basmatirijst (biologisch)
  • 1 el bouillonpasta
  • 8 gedroogde, biologische abrikozen
  • 10 walnoten

Hoe maak ik het klaar:
Begin met het bereiden van de notenrijst. Dat duurt het langst. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg een eetlepel bouillonpasta aan het kookwater toe. Hak ondertussen de walnoten grof en snijd de abrikozen in stukjes. Als de rijst gaar is, roer je dit erdoorheen.

Maak de groenten voor de wok schoon.
Schil de gember en snijd hem in hele fijne snippers. Snijd de bosui in ringetjes. Ik heb ze in de diepvries bewaard, dus eet eigenlijk nog uit de moestuin. Hetzelfde geldt voor de peultjes. Heb je ze vers, haal de puntjes er dan af. Snijd de broccoli in roosjes. Gooi de steel niet weg, maar bewaar deze. Je kunt broccolistengels marineren en lekker roerbakken. 
Halveer de paprika en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Veeg of borstel de champignons schoon en halveer ze. Snijd ook de oesterzwammen kleiner.
Verhit een wok met anti-aanbaklaag op hoog vuur of een speciale wokbrander.
Als de wok heet is, doe je de olie er pas bij. Verdeel deze goed over de hele pan, je hebt niet veel nodig. 
Knijp het teentje knoflook uit boven de pan, doe de gesnipperde gember erbij en bak ongeveer een halve minuut.
Voeg dan alle andere groenten toe: de paprika, bosui, peultjes, champignons, oesterzwammen en de broccoliroosjes.  Natuurlijk kun je elke gewenste groente en in elke samenstelling voor dit gerecht gebruiken. Varieer gerust met wat je nog in voorraad hebt.
Bak onder voortdurend roeren op hoog vuur in drie minuten gaar en knapperig.
Schep de ketjap, de honing en de tabasco erdoor en roer goed.


Serveer direct.
En vergis je niet, ondanks de korte bereidingstijd zijn de groentes goed heet.
Lekker met de notenrijst.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen: