dinsdag 7 oktober 2025

Tomatenolie

Nog nooit had ik in één jaar zó ontzettend veel tomaten.
Ze groeiden op verschillende plekken en door de droge zomer konden ze ook prima buiten groeien.
Om ze lang te bewaren, heb ik er heel wat gedroogd in mijn droogoven!
Heerlijk om zó weg te snoepen: die zongedroogde tomaatjes. 
Mijn favo snack met umami smaak!
Maar ook lekker door allerlei salades en andere gerechten.
Omdat ze goed gedroogd zijn, bewaar ik ze in een mooie glazen pot zonder olie.
Maar die lekkere, aromatische tomatenolie, 
- heerlijk om mee te bakken, in een dressing of om bruschetta mee in te wrijven -
die mis ik dan weer.
Behalve als ik deze olie dan weer 'speciaal' maak. Dus dat doen we!


Tomatenolie

   voor 200 ml

Ingrediënten:
  • 4 zongedroogde tomaatjes met basilicum
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 3 kappertjes (van daslook)
  • 1 takje tijm
  • 1/2 zongedroogde rode peper
      en verder
  • decoratieve, glazen fles

Hoe maak ik het:
Zorg dat je zongedroogde tomaatjes - al is het stiekem zonder zon - in huis hebt. 
Hoe je deze makkelijk zelf kunt drogen, staat hier beschreven. Ik droogde ze afwisselend met zeezout en basilicum. Voor deze olie nam ik tomaatjes met gedroogde basilicum. 
Ook de peper heb ik zelf gedroogd, maar kun je natuurlijk prima kopen. Met gedroogde pepers is het ook mooi om chili-olie te maken klik
Doe tomaatjes en de halve peper in een mooie fles. Voeg het takje tijm toe en drie kappertjes.
Ik heb allerlei soorten kappertjes zelf gemaakt. Ik koos voor daslookkappertjes (klik),
 die je maakt in het voorjaar. In het najaar kun je goed kappertjes van onrijpe vlierbessen 
of Oost Indische kers maken.
De daslookkappertjes zijn tamelijk groot en gemaakt van de bloemknoppen van de daslook. 
Je kunt natuurlijk ook voor andere kappertjes kiezen.

Overgiet alles met 200 ml zonnebloemolie of tot de fles vol is.
Voor kruidenolie kun je het beste zonnebloemolie of rijstolie nemen.
Beide oliën zijn neutraal van smaak en nemen daardoor gemakkelijk smaken van 
kruiden of groenten op. Je kunt deze oliën ook op hoge temperatuur verhitten en dat is 
wel zo handig wanneer je de kruidenolie wilt gebruiken in warme gerechten.
Na een paar dagen neemt de olie de kleur van de 
tomaat en pepertjes over en krijg je een decoratieve rode olie.

Gebruik je deze olie niet zelf?
Ook ideaal om cadeau te geven aan een keukenprins(es)!

Geen opmerkingen: