Toen ik Joyce vroeg een gastblog (klik) te schrijven, moest daar een groente uit mijn tuin in zitten.
Ze mocht kiezen uit bloemkool of sla. Ze koos bloemkool... ;)
Eigenlijk had ik wel wat nieuwe receptideeën met sla willen hebben.
Die groeit in overvloed dit jaar.
Gelukkig kreeg ik het idee van deze slastimpstamp van tuinbuurvrouw Daniëlle.
Zó leuk in mijn nieuwe moestuin. Als we elkaar 's middags tegenkomen,
delen we gelijk onze maaltijd ideeën. Het hoort natuurlijk ook bij elkaar:
je eigen verse groente verbouwen om er vervolgens heerlijk en gevarieerd
mee aan de slag te gaan in de keuken.
Dank je wel Daniëlle voor dit idee van slastimpstamp.
Ik maak het vast weer iets anders klaar dan jij, maar dit is mijn recept.
Met sla lekker vers uit de tuin!
Sla stimpstamp
Ingrediënten:
- 1750 g nieuwe aardappelen
- 1 grote krop sla
- 5 eieren
- 4 tomaten
- 225 g vega spekjes
- 40 g roomboter
- 100 ml sojamelk of sojaroom
- versgemalen zout en peper
- klein bosje bieslook
Hoe maak ik het klaar:
Bofferd ben ik! Alles komt voor dit gerecht uit eigen tuin: de eerste aardappels oogstte ik, eitjes komen van eigen kippen en de eerste tomaten kleuren rood in de kas.
En natuurlijk heb ik sla, heel veel sla uit de tuin. Bijna iets te veel, dit jaar ;) Alleen de vega spekjes, de room en de boter komen uit de winkel.
Kook de eieren in ongeveer 7 minuten hard en laat schrikken. Pel ze en laat staan.
Was en schrap de nieuwe aardappelen. Heb je nog geen nieuwe aardappelen,
was je biologische aardappels goed en gebruik ze ongeschild;)
Snijd grote aardappelen doormidden.
Breng ze in een bodem water aan de kook en kook zo'n 20 minuten tot ze gaar zijn.
Giet af en stamp fijn. Maak er een smeuiige puree van: roer de helft van de roomboter en
de sojamelk erdoor en breng op smaak met versgemalen zout en peper.
Was de sla grondig en slinger droog met de slacentrifuge.
Snijd de sla wat kleiner.
Verhit de andere helft van de boter in een koekenpan. Bak de
vegetarische spekjes in vijf minuten tot ze geuren en licht knapperig zijn.
Roer de sla in gedeelten door de aardappelpuree.
Laat de aardappelpuree op laag vuur staan.
Voeg ook de gebakken spekjes toe en roer door.
Laat een paar minuten doorwarmen.
Snijd de tomaten in parten en roer erdoor.
Haal van het vuur.
Snijd de eieren in parten of plakjes en garneer hier de stamppot mee.
Serveer warm en bestrooi op de borden met verse bieslook.
Lekker vers, lekker met sla, lekker anders!!
Dit gaan we vaker eten als sla in overvloed uit de tuin komt.
Gebruik jij wel eens sla anders dan in salade?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten