"Als ik weer heel veel pepers uit de tuin heb, dannn......
maak ik mijn eigen zoetzure chilisaus" nam ik me twee jaar geleden voor.
Na mijn overvloedige peperoogst vier jaar geleden, waarvan ik de pepertjes zowel gedroogd
als bevroren bewaarde, hoefde ik een paar jaar geen pepers te planten.
Maar afgelopen winter raakte mijn voorraad op,
ik kocht zelfs sambal in de winkel, want ook die potjes raakten leeg....
En nu, nu is het dan zover!
Ik heb pepers en door de prachtige, zonnige dagen deze nazomer,
rijpen ze met bosjes tegelijk af.
Ik maak de zoetzure chilisaus die ik me had voorgenomen.
En oh, wat is het makkelijk te maken en wat zien die gevulde flessen er prachtig uit!
Zoetzure chilisaus
voldoende voor 8 dl chilisaus
- 10 rode chilipepers (Spaanse pepers)
- 5 tenen knoflook
- 5 cm verse gember
- 4 dl water
- 1 dl azijn
- 300 g rietsuiker
- snuf gemalen zeezout
- 3 el maïszetmeel of maïzena
Hoe maak ik het klaar:
Was de pepers en maak ze schoon door het steeltje te verwijderen, overlangs door te snijden en zaad en zaadlijsten te verwijderen. De echte heetheid of pittigheid zit 'm in de zaadlijsten en niet in de pitjes. Maar ik ben een makkelijke kok en houd wel van een beetje pit. In plaats van super hete pepers of extra veel pepers te gebruiken, maak ik de pepers die ik heb niet netjes schoon.
Waardoor de saus veel meer pit(jes) bevat!
Schil de gember en snijd in kleine stukken.
Hak de pepers met de gember fijn in een keukenmachine.
Verwarm het water met de azijn in een steelpan. Los hier de suiker in op.
Schep het peper-gembermengsel er doorheen.
Pers de knoflookteentjes er boven uit.
Breng de saus aan de kook.
Laat de saus 10 minuten koken zonder deksel zodat ze kan indikken.
Vermeng de maïzena met koud water.
Schenk bij de saus en roer goed door om klontjes te voorkomen.
Laat nog wat verder indikken, wanneer de saus afkoelt, wordt het vanzelf nog wat dikker.
Zorg dat er schoon uitgekookte flessen klaar staan.
Schenk de hete saus in de flessen en laat afkoelen.
Is de fles geopend, bewaar 'm dan koel.
Hij is wel een jaar houdbaar!
Waar gebruik je chilisaus bij?
Wat zal ik met de rest van deze rode pepers doen?!
Iemand?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten