vrijdag 10 september 2021

Salade Niçoise

"Eh... mam,  heb je geen verse groentes uit de tuin?" vroeg oudste zoon toen deze 
salade van gekookte sperzieboontjes en aardappels op tafel kwam.
Natuurlijk wel: de sperzieboontjes zijn de dag  zelf vers geoogst en gekookt, 
hoewel een deel bestond uit een leftover van de  vorige dag.
En wat te denken van de tomaatjes, paprika, eieren en ui?
Ze komen allemaal vers uit eigen tuin!!
Een smaakvol feestje dus,  bomvol vitamines!
Tja....  opeens was het deze week tijd voor (maaltijd)salades!
Koken deed ik wel, maar warm eten niet....


Salade Niçoise

       voor 5 - 6 personen

Ingrediënten 
  • 700 g biologische aardappelen
  • 800 g sperziebonen
  • 1 rode ui
  • 1/2 rode paprika
  • 10 cherrytomaatjes
  • 3 eieren (optie voor niet vegans)
  • 25 zwarte olijven
        voor de vinaigrette 
  • 5 el olijfolie 
  • 1 citroen uitgeperst
  • 1 tl mosterd
  • Zeezout
  • Versgemalen peper

Hoe maak ik het klaar:
Kook of stoom de aardappelen met schil gaar en laat afkoelen, of gebruik een leftover.
Kook of stoom de schoongemaakte sperziebonen gaar en laat afkoelen of gebruik (gedeeltelijk) een leftover.
Doe de afgekoelde groentes in een schaal.
Ik sneed de aardappels in plakken en halveerde ze. In blokjes snijden kan ook.
Voor een niet-vegan versie kook je de eieren in 7 minuten hard. Laat schrikken, pel en snijd in parten.
Maak de paprika schoon en snijd in reepjes.
Was de cherrytomaatjes of gebruik 3 grote tomaten en snijd in schijven.
Schik de rode groente mooi in de schaal op de boontjes en aardappels.

Pel de rode ui en snijd in dunne ringen. 
Laat de olijven uitlekken en garneer ze samen met de uiringen op de salade.
Hoeft het niet vegan, garneer dan ook met de parten ei.
Klop een vinaigrette van de olie, citroen, mosterd en breng pittig op smaak
 met versgemalen peper en versgemalen zeezout.
Hoewel eenvoudig van smaak, heeft deze Franse salade niet meer nodig!


Schenk de vinaigrette over de salade.
Laat de smaken even intrekken.... je hebt niet veel nodig om iets verrukkelijks te krijgen!

Voor een complete maaltijd bak je een stokbroodje af
waar je aïoli bij geeft.
Een verrukkelijke combinatie.
Een volgende keer deel ik het recept voor zelfgemaakte aïoli.

Deze salade Niçoise smaakte verrukkelijk!
Je kunt allerlei variaties bedenken, want dé salade Niçoise bestaat niet.
En daarom is dit mijn  vegan versie!
En in plaats van afkomstig uit Niçe, is deze salade afkomstig uit mijn keuken
in Zoetermeer, geïnspireerd door de overvloedige oogst uit eigen moestuin!

Iedereen vond het heerlijk, dit ga ik vaker klaarmaken!!
Ook makkelijk en smaakvol om mee te nemen op een zomerse picknick!
Ik nodig je uit....

Geen opmerkingen: