zaterdag 27 maart 2021

Pizza basisrecept

Less is more! 
Hoe vaak ik dat ook zeg, op een zelfgemaakte pizza moet een enorme lading saus en groenten.... 
Ben jij toe aan een lekkere pizza? En vind je diepvriespizza's en bezorgpizza's maar zo-zo?
Maak dan je eigen homemade pizza!
 Wanneer we pizza eten, geef ik het stokje in de keuken over aan Peter. 
Hij bakt de pizza's, maar het recept - op een vodje papier gekrabbeld - verdient een blijvender plekje.
En dat krijgt 'ie nu op mijn blog.
Makkelijk om  terug te vinden, bij de P van pizza.;)  



Pizza

        voor 4 pizza's

Bodem:
  • 6 dl handwarm water  (40 graden)
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 3 tl rietsuiker
  • 720 g bloem
  • 280 g volkoren meel
  • 2 tl zeezout
  • 3 el olijfolie extra vierge
Saus:
  • 800 g biologische tomatenstukjes uit blik
  • 3 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl oregano
  • 2 tl tijm
  • 2 tl basilicum
  • 3 el bloem

Topping:
  • fijngesneden groente naar keuze
  • kaas naar keuze
  • en wat je lekker vind...

Hoe maak ik het klaar:
Doe de gedroogde gist samen met de suiker - wat de werking van de gist bevorderd! - in een kom. Voeg een scheut van ongeveer 1 dl handwarm water toe en roer goed door met een houten lepel. 
Zet op een warme plek 
en laat de gist zo'n 10 minuten inwerken. Als het goed is, komen er luchtbelletjes opborrelen.
Doe ondertussen de meel en bloem bij elkaar in een kom, samen met het zout en meng goed.
Maak een kuiltje in het midden en schenk hier de giststarter in.
Begin vanuit het midden te roeren en voeg 3,5 dl handwarm water toe.
Het water wat je over houdt, voeg je in scheutjes toe.
De verhouding water en meel is van meerdere factoren afhankelijk.
Zorg dat je deeg niet te nat wordt.
 Voeg de olijfolie toe en begin met kneden.
Is het deeg te droog, voeg het laatste beetje water toe, is het te nat, voeg wat bloem toe.
Kneed stevig door met de bal van je hand, rek het deeg uit en duw het weer terug.
Hierdoor rek je de gluten uit wat zorgt voor een luchtiger structuur.
Kneed minstens 10 minuten. Vorm het deeg tot een bal en doe in de kom.
Dek de kom af met een theedoek die je met heet water hebt natgemaakt.
Zet de kom op een warme plaats om te rijzen.

Als dit na een uur het resultaat is, is het goed!

Maak ondertussen de pizzasaus.
Pers de knoflook uit, gebruik gedroogde kruiden. 
Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar.
Mix kort met de staafmixer, ik vind het lekker als er nog wat stukjes in zitten.
Wil je verse kruiden gebruiken, doe die dan later bovenop de pizza.

 Verwarm de oven voor op 250 graden.
Pizza bak je kort op een hoge temperatuur.
De echte pizzabakkers gaan nog zo'n 140 tot 150 graden heter.
Verdeel het deeg in vier porties en rol uit tot een ronde lap.
Je kunt er natuurlijk ook twee plaatpizza's van maken: rol ze uit tot een rechthoekige lap,
zo groot als de bakplaat (of pizzasteen) van je oven.

Ik heb een speciale pizzabakvorm van metaal met gaatjes in de bodem.
Dit is om het vocht aan de onderkant te laten verdampen en de bodem krokant te houden. 
Het werkt gedeeltelijk.
Nog beter is het een echte pizzasteen te gebruiken.
Deze wordt heel warm, het vocht verdampt hierdoor sneller, waardoor de bodem knapperig blijft.
Leg de pizza in ieder geval niet op bakpapier.
Het vocht kan niet weg, waardoor het in de pizza trekt. Gevolg: een zompige pizza.

Als je de bodem hebt uitgerold, verdeel je een vierde deel van de saus er over.
Smeer dun uit over de bodem.

Verdeel er daarna de verse ingrediënten naar keuze over. 
Zet in de hete oven en bak de pizza in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin!

Wij krijgen altijd een hele berg groentes binnen, maar
hierdoor is de pizza iets te zwaar en de bodem, ondanks het gebruik van een pizzavorm
niet zo krokant en knapperig als bij de pizzeria.
Bedenk: less is more!



Wanneer je deze pizza hebt geproefd, wil je nooit meer een exemplaar uit de diepvries. 
Er gaat niets boven vers en zelfgemaakt, toch? 
Hoewel, ons favoriete pizza restaurant hier in de stad, mag nu wel weer open.


Even wachten.... nog even wachten.... PIZZA!

2 opmerkingen:

Marie zei

Hier ook altijd eigengemaakte pizza. Ook mijn dochter maakt die zelf. Als ze het avondeten niet lekker vond,( ze eet liever geen aardappelen, ook geen patat,) maakt ze rustig nog een deegje zodat ze om half 10 avonds nog pizza kan eten. 😂

Tamar zei

Ha ha... lekker!! Knap van je dochter, dat is geduld hebben voordat ze kan aanvallen! 😉