Deze verwarmende ovenschotel is heerlijk comfortfood, passend op zo'n gure winterdag als vandaag!
Echter.... binnen een uur staat deze klassieke ovenschotel-met-een-twist op tafel!
En da's lekker snel voor een ovengerecht boordevol groente!
Bijzonder dat deze witlof uit eigen tuin komt! Deze toch wel ingewikkelde teelt is gelukt...
rustig gegroeid onder een zeiltje en een berg aarde. Wij smulden ervan!
Witlofovenschotel
Ingrediënten:
- 1,5 kg bio aardappelen
- 6 witlofstronkjes
- versgemalen zeezout
- versgemalen peper
- 1 dl sojaroom
- 20 g roomboter
- 12 plakjes vegan ham (van garden gourmet)
- 250 g jongbelegen kaas
Hoe maak ik het klaar:
Maak de aardappelen schoon. Biologische aardappelen hoef je niet te schillen, het mag natuurlijk wel. Van de schillen kun je trouwens ook nog wat leuks maken klik
Kook de aardappelen in water met wat zout in 20 minuten gaar.
Giet af en stamp ze vervolgens fijn. Breng op smaak met zeezout en peper, roer er de sojaroom en een klont roomboter door om een lekker smeuïge puree te krijgen.
Maak de witlof schoon en kook de witlofkropjes in een bodempje water 5 minuten.
Giet af.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Vet een grote, rechthoekige ovenschaal in met wat boter.
Verdeel een derde deel van de aardappelpuree over de bodem.
Wikkel elk kropje witlof - bij mij waren het soms ook wat losse blaadjes
die ik bij elkaar hield - in twee plakjes vegan ham.
Leg ze op de aardappellaag.
Verdeel hierover de rest van de aardappelpuree.
Snijd van de kaas dikke plakken en dek hiermee de ovenschotel af.
Zet deze nog warme groenteschotel in de voorverwarmde oven en
bak in 15 minuten totdat de kaas gesmolten is.
Deze schotel is makkelijk van tevoren klaar te maken.
Als 't ie helemaal afgekoeld is, verleng de oventijd dan met 10 minuten.
Serveer meteen!
Eet smakelijk van deze lekkere, vegetarische witlofovenschotel!
Variaties:
- Je kunt deze ovenschotel ook met andere groentes klaarmaken: maak rolletjes andijvie-of koolbladeren en rol hier een plakje vegan ham omheen of neem spruitjes en gebruik dan vega hamblokjes die je er over en tussen verdeelt.
- Vind je een harder kaaskorstje lekker, zet de oven de laatste vijf minuten op de grillstand.
- In plaats van een dikke kaas laag bovenop, kun je ook een kaassaus maken die je over de witlofkropjes schenkt. Maak hiervoor een roux saus en breng op smaak met minimaal 75 gram kaas. Je kunt de plakjes vegan ham ook weglaten en blokjes vega ham door de kaassaus roeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten