

En ik heb een fles rabarbercello in de 'maak'. Die staat gewoon te wachten tot het 15 november is en dan mag ik hem eens gaan proeven.....
Maar goed, terug naar de vlierbessenlikeur.
De tijd van de vlierbessenoogst is nu echt voorbij, maar ik had een likeur 'in de maak' en die moet lang trekken. In dit geval heb ik vlierbessen, kaneelstokjes en suiker toegevoegd aan....... Ik weet het niet eens meer. Ik moet nog zoeken naar het recept. Goed dat ik een reminder had staan, anders was ik het vast vergeten!
Het zeven is natuurlijk niet veel werk. Ik zette de spullen klaar, maar had niet veel nodig.
![]() |
![]() |
Dit zeef ik eruit en gooi ik weg. Wat ruíkt het...... sterk spul, zeg! |
![]() |
En dit blijft er over!
|
Ik heb het recept gevonden!!
Vlierbessenlikeur
Ingrediënten:
1/2 liter brandewijn 35% (je kunt ook inmaakbrandewijn gebruiken, dan wordt 'ie nog wat zoeter)
200 g rietsuiker
300 g vlierbessen
2 kaneelstokjes
De vlierbessen van de steeltjes rissen en goed wassen. Daarna droogdeppen en de vlierbessen, samen met de suiker en de kaneelstokjes in een ruime fles doen. Overgieten met de brandewijn. Dit 6 weken laten staan en dan zeven. Klaar voor gebruik.
Oh... ik was dus zes weken geleden gestart met de likeur!
Nu ik toch bezig was....

Ik ga hier nog even siroop van maken. Ook een eenvoudig klusje.
Ik had bij elkaar 700 ml vlierbessensap. Ik goot het in een pannetje en deed er evenveel suiker in grammen bij. Dus 700 gram.

Goed roeren, want de suiker moet zich vermengen met het sap.

Ik bewaar de met sodawater uitgekookte flessen apart en hoef ze nu alleen nog maar goed met kokend water om te spoelen. Dat scheelt weer tijd en zo kan ik dit klusje even snel tussendoor doen.
De warme flessen op z'n kop laten afkoelen, dan trekken ze vacuüm en met de suiker, die een conserverende werking heeft, is de siroop zeker een jaar houdbaar!
Als het tenminste lukt ze te bewaren, want ik heb net geproefd en het is lekkerrrrrrr!!