woensdag 14 december 2022

Kweepeerlikeur

 Al terwijl ik - in oktober - de kweeperen aan het schillen was, werd ik ondergedompeld in dat 
heerlijke,  zachtzoete, kenmerkende aroma van de kweepeer. Ik vond het zonde om deze geurige
 schillen weg te gooien  en bedacht dat er vast iets met de schillen te maken is.
Deze aromatische schillen met de geur van rozen en peer zijn ongetwijfeld lekker in een likeur.
En ja hoor... natuurlijk kan dit!  Ik las een tip van Daniël  om kweepeerlikeur te maken 
van de kweepeerschillen.
Om een pot vol te krijgen - ik had een deel al weggegooid - heb ik er ook de klokhuizen bij gedaan.
 Wil je meer likeur, dan kun je ook complete kweeperen in stukjes gebruiken, maar dat hoeft dus niet.
Natuurlijk haalde ik de pitjes uit de klokhuizen, want deze gaan bij mij 
in de pot voor de klovengel. (klik)
Hoe ik de likeur maak, is erg eenvoudig, alleen de wachttijd duurt weken.
Dus geduld is een voorwaarde voordat je deze likeur kunt proeven.


Kweepeerlikeur

      voor 6 dl likeur

Ingrediënten:
  • schillen en klokhuizen van 2 tot 3 kweeperen
  • 1/2 l inmaakbrandewijn
  • 175 tot 200 g suiker

Hoe maak ik het klaar:
Was de kweeperen, schil ze, ontdoe van klokhuis en gebruik ze naar keus. 
Inspiratie nodig om iets lekkers te maken met kweeperen? Klik dan hier en kijk bij de  -k-  van kweepeer.
We hebben alleen de schillen en klokhuizen nodig. Doe ze in glazen pot van ongeveer 1 liter.
Natuurlijk kun je deze hoeveelheid vermenigvuldigen wanneer je meer kwee's en een grotere pot hebt.
Overgiet de schillen en klokhuizen met de brandewijn.
Doe een deksel op de pot zodat de alcohol niet vervliegt en laat de pot zes weken lang op kamertemperatuur staan.
De smaak en geur van de kweepeer heeft deze tijd nodig om in de alcohol te trekken.
Na zes weken 

zeef je de schillen en kweepeerstukjes eruit door een zeef met kaasdoek erin.
Doe de likeur in een fles en 
voeg 175 gram fijne suiker toe.
Laat de fles zo'n twee tot drie weken staan, zwenk elke dag een paar keer
totdat de suiker is opgelost.
Je kweepeerlikeur is klaar!

Ik vind de geur werkelijk heerlijk en kon het niet laten om een slokje te proeven.

Eerlijk gezegd drink ik mijn zelfgemaakte likeuren zelden en sommige flessen
staan al jaren in de kelder. Deze likeur wordt hier vast een uitzondering op.

Likeur is gezoete en gearomatiseerde sterke drank en minstens vier jaar houdbaar.
Deze likeur hoef je niet koel of donker te bewaren.
Geniet van deze geurige, lekkere likeur,
die ook helpend is bij maagkwaaltjes.
Natuurlijk met mate gedronken.....

Proost!