dinsdag 26 maart 2024

Gesuikerde viooltjes

 Ineens zag ik haar.... klein en bescheiden: het Maarts viooltje! Heel klein vergeleken 
met de grote gekweekte violen die je koopt in plantcentra. Wel een verrassend, 
lief, paars bloempje, een echte lentebode!
Gelukkig bloeit ze niet alleen in maart, in zachte winters zie je haar soms wat eerder en 
ze kan tot wel half mei bloeien.
Het Maarts viooltje [Viola Odorata] is een vaste plant en ruikt heerlijk zoals de Latijnse naam 
doet vermoeden. Maar dat niet alleen, ze is ook eetbaar.
De plukkende postbezorger deelde een jaloersmakend recept van een dieppaarse 
viooltjessiroop (die ook op mijn to-do list staat) maar hij had dan ook velden vol 
Maartse viooltjes gevonden. Ik moet het doen met de viooltjes die rondom de oude boom
naast de kerk groeien.
Zijn andere tip heb ik gelijk uitgeprobeerd. Dat kan namelijk met elke hoeveelheid aan viooltjes 
die je plukt, al heb je er maar twee gevonden: viooltjes suikeren! Dank je wel, Peet!


Gesuikerde viooltjes


Benodigdheden:
  • viooltjes, bloempje plus steeltje
  • 1 eiwit
  • fijne kristalsuiker
       ook handig:
  • bakkwastje
  • pincet of saté prikker
  • bakpapier
  • droogoven

Hoe maak ik het:
Dit recept is voor maartse viooltjes, maar kan ook met het bekende driekleurige viooltje. Alle viooltjes zijn eetbaar, maar degene die direct uit de winkel komen zijn niet geschikt voor consumptie door het gebruik van gif.
Klop het eiwit los en licht schuimig.
Strijk met een bakkwastje aan beide zijden van het viooltje wat eiwit. 
Leg het bloempje in een schaalje fijne kristalsuiker. 
Draai ze heel voorzichtig om. Gebruik eventueel een pincet of satéprikker,
 of houd het viooltje vast aan het steeltje.
Leg het bloempje voorzichtig op een strook bakpapier.
Je kunt de gesuikerde viooltjes twee dagen laten drogen op kamertemperatuur.
Ik koos voor de snelle manier en zette mijn drehydrator (droogoven) aan op 55°C en 
legde de gesuikerde bloempjes er een uurtje in.
De bloempjes moeten droog en crunchy aanvoelen, dan zijn ze goed.

Bij wijze van experiment heb ik ook wat bloempjes in een bloemenpers gedroogd. 
Ze zijn dan plat, maar niet perse mooier. Wel een stuk kwetsbaarder, 
de blaadjes vallen er snel af. Dus 3D drogen krijgt de voorkeur ;)

Je kunt de gesuikerde viooltjes in een afgesloten pot of koektrommel bewaren. 
Werk voorzichtig want deze delicate bloempjes breken snel. 

Je kunt ze als decoratie bij een feestelijk gedekte  Paastafel geven.
Ze zijn lekker en fleuren alle soorten desserts, koekjes of cake op.

Goed gedroogd en gesuikerd zijn ze zeker een half jaar houdbaar.
Maar probeer er zó lang maar eens af te blijven!

Ook andere soorten bloemen kun je suikeren.
Ga jij dit jaar aan de slag met eetbare bloemen?