vrijdag 31 juli 2020

Lavendelsiroop

Ik zag het ergens in een gerecht voorbij komen en was gelijk geïntrigeerd...... Lavendelsiroop!
Wanneer ik lavendel uitbundig paars zie bloeien, begint het bij me te kriebelen en wil ik iets doen:
 de geur vangen in een zakje of droogboeket, in bad met lavendel, een recept uitproberen.... 
Lavendel (Lavendula) staat niet alleen bekend om haar lekkere geur, 
ze heeft ook een ontspannende werking en is eveneens eetbaar.  
Wie houdt er nu niet van lavendel?!
Bijen, hommels en vlinders in ieder geval wel!

Dit voorjaar kreeg ik van Cora zo'n twintig lavendelplanten uit haar tuin.... Lucky me! 
Helaas slaan ze door de droogte van het voorjaar de bloei dit jaar over.
Maar voor deze siroop plukte ik lavendel uit de schooltuin.....

Zou dit de echte kleur zijn? Scroll verder naar beneden....

Een siroop is lang houdbaar door de conserverende werking van de suiker.
Er zit zoveel suiker in de siroop, dat je haar aanlengt met water en niet puur gebruikt. 
Tenzij je iets bakt waarvoor je lavendelsiroop kunt gebruiken. 
Dát lijkt me wel wat.... ik denk aan lavendelcake ofzoiets :)



Lavendelsiroop


Ingrediënten:
  • 40 jonge lavendelbloempjes
  • 1 liter kokend water
  • 800 g bio rietsuiker

Hoe maak ik het klaar:
Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, denk je misschien: hoe simpel kan het wezen?!
Nou... heel simpel dus!
Pluk de lavendelbloemetjes op een zonnige ochtend, dan is de geur op z'n sterkst! Neem de fris paarse bloempjes, niet degene die al gedroogd zijn.

Doe de bloemetjes in een grote fles of bokaal en overgiet met het kokende water. Je krijgt nu een sterke thee en de lavendelgeur is duidelijk te ruiken. Na twee nachten trekken zeef je de lavendelthee en schenk ze in een pan. Voeg de suiker toe en verhit langzaam onder voortdurend roeren. Zodra de suiker is opgelost stop je met verhitten. De siroop mag in geen geval koken, want dan geleert de suiker en krijg je een stroop.... lijkt op siroop maar is toch wat anders.
Giet de hete vloeistof in goed schoongemaakte en met kokend water omgespoelde flessen. Laat ze vacuüm trekken en je siroop is klaar. 
Ze is ongeopend zeker een jaar houdbaar.
Ik morste een druppeltje en kon het niet laten... ik moest even proeven!
Man, man, man wat lekker! Dit gaat gebakjes en taarten op een hoger level brengen.
Een heerlijke, zoet bloemige smaak!!

Het is alleen jammer dat de kleur in niets op de bloeiende lavendel lijkt.

Ik heb er nog een filtertje overheen gegooid en dan lijkt het wat, maar helaas..... 
de siroop is dus niet gekleurd zoals op de linkerfoto, de echte kleur is lichtbruin en niks prachtig paars. 
Nu helpt het niet mee dat ik rietsuiker gebruikte, want die  geeft sowieso een bruine kleur af aan vloeistoffen....
Dat het om de smaak gaat, is hier zéker van toepassing!!
Maar dát zit zeker te weten helemaal goed!

Ik denk dat ik alvast een glaasje siroop ga drinken....

Wil je meer met lavendel?
Vorig jaar maakte ik mooie fruitwatertjes (klik) waarin ook lavendelgoed te proeven is.

Lavendel bloeit nog tot eind augustus.
Ik denk dat jij er ook wel van houdt....