woensdag 7 september 2022

Koolrabi ovenschotel met cashewnoten-kaaskorstje

 Niet alles groeit even goed in de moestuin, maar de koolrabi's doen het dit jaar fantastisch!
Tijd voor een nieuw recept  met koolrabi....
En na al die makkelijke, snelle maaltijden zonder oven, is het tijd voor een ovengerecht, 
zeker nu de avonden alweer aardig afkoelen!
Tijd voor een verwarmende, gezonde ovenschotel met koolrabi!


Waar je ook warm van kan worden is mijn winactie! 
Vandaag is dé dag dat bekend wordt wie de workshop honingslingeren gewonnen heeft.
Lees vooral door tot het eind....  misschien ben jij het wel?!



Koolrabi ovenschotel met cashewnoten-kaaskorstje


           voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 1250 g bio aardappels
  • 3 koolrabi's
  • versgemalen zeezout
  • 100 ml ongezoete sojamelk
  • 10 g roomboter
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 100 g cashewnoten
  • 150 g belegen kaas
       voor de saus
  • 60 g roomboter
  • 60 g bio bloem
  • 5 dl sojamelk
  • 3 el crème fraîche
  • 150 g belegen kaas

Hoe maak ik het klaar:
Begin met de aardappels, wanneer je biologische aardappels gebruikt hoef je ze alleen schoon te boenen en niet te schillen. Snijd in kleine stukjes en zet op met een bodem water. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten. Giet af en stamp fijn.
Roer er de sojamelk en klont boter door tot je een smeuïge puree hebt. Breng op smaak met versgemalen peper, zout en nootmuskaat en laat staan.
Schil de koolrabi's en snijd de harde onderkant weg. Snijd de koolrabi in kleine blokjes van zo'n 1 cm. Breng in een bodem water aan de kook, samen met zeezout en kook in 15 tot 20 minuten gaar.
Giet af en laat staan.

Smelt voor de saus de roomboter in een steelpannetje, voeg de bloem toe en roer tot je een bal krijgt. Voeg dan de sojamelk in scheutjes toe en roer elke keer goed door tot de melk op is. 
Rasp ondertussen de kaas op een grove rasp. Roer de crème fraîche door het sausje en
 voeg daarna de geraspte kaas toe en laat smelten. Breng de roux saus op smaak 
met versgemalen peper en zout en laat staan.

Verwarm de oven voor op 200° C.
Rasp de overige kaas ook en hak de cashewnoten wat kleiner. 
Meng door elkaar.

Vet een ruime ovenschotel in met wat roomboter en doe hier de koolrabiblokjes in.
Verdeel de kaassaus er over heen.
Schep hier bovenop de aardappelpuree en strijk glad.
Neem de geraspte kaas vermengd met de cashewnoten en strooi over de aardappellaag.

Zet de ovenschotel in het midden van de voorverwarmde oven.
Bak in ongeveer 20 minuten gaar en met een goudbruin korstje.

Je kunt deze ovenschotel al van tevoren klaar maken en tot gebruik koel bewaren.
Je hoeft 'm dan alleen nog af te bakken.
Reken met koude ingrediënten 30 minuten oventijd.

Laat even afkoelen en....


Eet smakelijk!

En... ga jij weer genieten van herfstige soepen en ovenschotels?
Of ga je de salades en zomerse gerechten vreselijk missen....?



Winactie


Bij mijn moestuinblog van augustus schreef ik de nazomer winactie uit die vandaag af liep.
Wie komt tijdens een inspirerende workshop bij mij thuis honing slingeren en 
gaat met een potje zelf geslingerde honing  naar huis?
Nou, dat is vandaag bekend, vers van de pers....

De winnares is.... tadaaa..... Petra!!

Jouw reactie was zó gezellig en verwarmend... ik zie er naar uit je deze maand te ontmoeten.
Mail me snel zodat we iets kunnen afspreken, Petra!!