zondag 22 november 2020

Fried onionrings

Dit idee staat ècht al heel lang op m'n to-do-lijstje... eigenlijk sinds die heerlijke, luxe hotelvakantie, 
een eeuwigheid geleden lijkt het. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat werden we
 in verschillende restaurants verwend met het heerlijkste eten 
en wat nooit ontbrak bij het diner waren deze fried onionrings. 



Met de grote rode en witte uien van eigen oogst is het nú tijd ze zelf te maken. 
Ik maakte een bierbeslag voor een extra luchtig effect. 
Hierdoor hapt dit borrelhapje nog lekkerder weg. 


Fried Onionrings


Ingrediënten:
200 ml bruin bier (oud bruin of een herfstbokje)
1 ei
150 g bloem
Zout
1 tl Knoflookpoeder
4  uien
Olie om te frituren


Hoe maak ik het klaar:
Snijd de uien in dikke ringen van ongeveer een halve cm. Haal de binnenste rokken eruit en gebruik de buitenste, grote ringen. 
Gooi de binnenkant niet weg maar gebruik dit in een gerecht of voor beginnende verkoudheidsklachten (klik)
Splits het ei en doe de dooier in een kom en schenk hier al kloppend het bier bij. 
Doe het eiwit in een aparte kom en mix dit tot stijve pieken...
Voeg het bloem in gedeeltes bij het bier en klop tot een glad beslag.
Als al het bloem is opgenomen voeg dan zeezout en knoflookpoeder toe.
Je kunt ook andere kruiden gebruiken om het beslag op smaak te brengen. 
Ui wordt zoeter wanneer ze verhit wordt, dus gebruik gerust wat pittige smaakmakers voor het beslag.
Spatel op het laatst het stijfgeklopte eiwit erdoor.
Sommige recepten geven aan dat je dit bierbeslag het beste een tijdlang kan laten staan, 
maar gelijk gebruiken kan ook. Bovendien is dit beter voor het stijfgeklopte eiwit, wat anders weer uiteenvalt.
Verhit een flinke laag olie tot 180 graden in een pan of gebruik de frituurpan.
Wentel de uienringen door het beslag tot ze met een dunne laag bedekt zijn
 en laat ze in de hete olie glijden.
Na zo'n twee tot drie minuten zijn de uienringen omgeven met een knapperig bruin korstje en klaar.
Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer.

Geef er een pittig of zout dipsausje bij.
Ik maakte een dipsaus van mayonaise en chilisaus, maar het mocht nog wat zouter van mij.
Deze Chinese dipsaus (klik)  past bijvoorbeeld ook prima bij gefrituurde uienringen, of serveer een schoteltje met tamari (zoute ketjap) erbij.

Serveer deze onion rings als borrelhapje of als bijgerecht bij de lunch of avondmaaltijd.
Jongste dochter gaf me een compliment en aanmoediging; "deze zijn niet zo vies als ik verwacht had, dus je kan er wel over bloggen".
Wat blijkt? Ze heeft er minstens 20(!) gegeten, ze was bijna niet te stoppen.
Zó  lekker dus!


Geniet er van!