maandag 9 november 2020

Romige vegan uientaart

Deze heerlijk hartige taart maakte ik met de overvloed aan uien die ik dit jaar oogstte.

Met een vegan kaassaus is dit een lekkere romige uientaart.
Jaren geleden aten we deze taart ook wel eens en ik kreeg er opeens zo'n zin in.
Bij deze taart maak je ook het deeg zelf, dus het is wel bewerkelijk. 
Lang geleden maakte Peter niet alleen keukens, hij stond er ook wel eens in.
 Peters specialiteit was hartige taarten en ik probeerde hem over te halen dit nog eens te proberen.
En dát was niet alleen gelukt, ook de taart was heel goed gelukt!
Het recept komt uit het boek van Ben Klok: "de veganistische keuken".


Romige vegan uientaart

     voor 4 - 6 personen

Ingrediënten:
          
             voor de taartbodem
  • 100 g tarwebloem 
  • 100 g tarwe volkorenmeel 
  • snuf versgemalen zeezout
  • 75 g plantaardige margarine
  • 1/2 dl water of ongezoete sojamelk
            voor de vulling
  • 600 g uien
  • 25 g plantaardige margarine
  • 1 tl tijm
  • versgemalen peper
  • mespuntje nootmuskaat
  • 200 g tofu
  • 2 el tamari
             voor de vegan kaassaus
  • 50 g plantaardige margarine
  • 25 g tarwebloem
  • 1 dl ongezoete sojamelk
  • 2,5 dl water
  • 25 g maismeel
  • 5 el gistvlokken
  • 1 tl mosterd
  • mespuntje kurkuma
  • 1 teentje knoflook
  • versgemalen zout naar smaak

Hoe maak ik het klaar:
Meng de ingrediënten voor de taartbodem en kneed ze tot een soepel deeg.
Vet een bakvorm van 24 cm doorsnee in met wat zonnebloemolie en druk het deeg er met de hand in.
De rand hoeft niet hoog te zijn, anderhalve centimeter is al voldoende.
Snijd de tofu in blokjes. Je krijgt een steviger resultaat als je de tofu een nachtje in de vriezer hebt gelegd. Bak de tofu in een laagje zonnebloemolie op hoog vuur tot ze bruin is. Blus dan af met één eetlepel tamari.
Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Smelt de margarine en fruit de uienringen zo'n vijf minuten op matig hoog vuur. Voeg dan de tijm, nootmuskaat, peper, tofu en tamari er aan toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de vegan kaassaus. Smelt de margarine in een steelpan. Meng de bloem met het water en de sojamelk en voeg alle andere ingrediënten hieraan toe. 
Giet dit al roerende bij de gesmolten margarine. Breng aan de kook en laat even goed doorkoken.
Vermeng de saus met het uien-tofumengsel en giet het geheel in de taartvorm. 
Zet de taart 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en laat  bruin bakken.
Laat even iets afkoelen,
snijd in punten en serveer!



Wees er op bedacht dat de volgende dag je spijsvertering extra goed werkt.
Door de prikkelende stoffen in uien wordt er in je darmen als bijproduct meer gas geproduceerd.
Wat omschrijf ik dit netjes, niet?!
Maar laat dit je niet weerhouden om deze lekkere uientaart klaar te maken,
wees er alleen op bedacht dat je de volgende dag niet een belangrijke werkafspraak hebt,
 of op sollicitatiegesprek gaat.... ;)
Uien zijn super gezond voor je!