woensdag 9 januari 2019

Kokosstrooisel of Seroendeng maken

Bij Chinese, Indonesische of andere Oosterse gerechten is het leuk om de maaltijd aan te 'kleden' met allerlei bijgerechtjes. Denk bij voorbeeld  aan zoetzure groentes (zoetzure courgettes, augurken of Tjampoer), omelet of spiegelei, pindasaus of saté, gebakken uitjes, (zelfgemaakte) sambal en bijvoorbeeld Seroendeng.
Ken je dit kokosstrooisel, zowel sweet als spicey?!
Dit kun je dus ook makkelijk zelf maken.
Niet dat het veel E-nummers of geld uitspaart - dat valt deze keer best mee -, maar het spaart wel plastic uit. Je hoeft geen kleine plastic bakjes te kopen en bewaart deze mix, eenmaal gemaakt, in een decoratieve, glazen pot.
Leuk om te doen, vind ik. Je eigen specerijenmengsels en kruidenmixen samenstellen. Heerlijke geuren mengen tot iets wat nog meer geurt.
Geniet mee van de geur van.....

Seroendeng of kokosstrooisel

               voor drie potjes
Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el zonnebloemolie
  • 200 g gedroogde gemalen kokos
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl laospoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl sereh (poeder)
  • snuf zeezout
  • 1/2 el pindakaas
  • sap van 1 citroen
  • 1 el appeldiksap
  • 75 g ongezouten en ongeroosterde pinda's
Hoe maak ik het klaar:
Maak de ui schoon en snipper deze heel erg fijn. Maak de knoflook schoon en pers uit.
Verhit in een grote, lage koekepan de zonnebloemolie. Fruit de gesnipperde ui en de knoflook op matig vuur. Voeg de kokos, de specerijen en het zout toe.


Omdat ik geen gemalen sereh heb, pakte ik mijn stenen vijzel erbij.
De vijzel gebruiken kost tijd. 
Het is een oude methode om kruiden of groenten fijn te malen en het vraagt je volledige aandacht.
Ik zie het al voor me: "Therapeutisch vijzelen" om tot rust in je hoofd te komen ;)

 Rooster het mengsel licht op een matig vuur onder voortdurend roeren en omscheppen. Pers de citroen uit en meng de pindakaas  met het citroensap en appeldiksap. Voeg dit vochtige mengsel toe en roer met een vork door tot het volledig is opgenomen door het kokosmengsel.

Ga door met roosteren en voortdurend omscheppen tot het mengsel goudbruin van kleur is. Dit duurde bij mij zo'n minuut of tien. Voeg de pinda's toe, roer door en zet het vuur uit. Laat het mengsel volledig afkoelen.


In een goed afgesloten pot kan de seroendeng lange tijd bewaard blijven.

Ik serveer het altijd bij:



Doe jij dit ook wel eens? 
Je eigen specerijenmengsel maken of zelf samenstellen?
En wat is je favoriet?
Let me know….