maandag 30 augustus 2021

Rozenolie

Na de rozenboter die ik deze zomer maakte, wil ik méér, méér, méér rozen.

Ze zijn eetbaar, ja! 
Maar staan natuurlijk vooral bekend om hun geur en schoonheid.
Deze keer wil ik de zelf geplukte, geurige rozen gebruiken in een verzorgingsproduct: rozenolie!
Rozenolie kun je zó gebruiken of als basis in een heerlijke crème of lippenbalsem.
Rozenolie is goed voor je huid, helpt bij de behandeling van droge en gebarsten huid,
is heerlijk voor de gezichtshuid en regenereert de huid.
Rozenolie is ook goed voor je haar en gaat depressie tegen.
Deze geurige olie kan ook gebruikt worden in de keuken!
Denk aan cake met rozengeur, lekkere desserts met een vleugje roos, een salade
met dressing van azijn en rozenolie, lekker in fruitige mixdrankjes en 
lekker door de honing...

Rozenolie

Benodigdheden:
  • geurige rozenblaadjes
  • olie, denk aan zonnebloemolie, amandelolie

Hoe ga ik te werk:
Pluk de rozenblaadjes van bloeiende of al half uitgebloeide, wilde rozen. Ik vond dat rozenbottelstruiken - vaak aangeplant langs wegen - de lekkerste, geurige rozen hebben. Dit is de zogenaamde Hondsroos of in het Latijn de  Rosa Canina.
Pluk de rozen op een zonnige dag en laat ze vervolgens een paar dagen drogen in een mand, een rekje of gewoon op een dienblad in de vensterbank. 
Je kunt ze ook twee uur drogen in een voedseldroger. Ze zijn droog als ze knisperig aanvoelen.
Bewaar de gedroogde rozenblaadjes in een glazen potje. 
Met een deksel erop houd je de geur vast en kun je de blaadjes wel een jaar bewaren.
Maar vandaag maken we rozenolie en dat doen we door middel van macereren.
Als je vooraf bedenkt waarvoor je de rozenolie wilt gebruiken, kun je hiervoor een bijpassende olie zoeken. Wil je er verzorgingsproducten van maken, kies dan een olie die voedend is 
en goed in je huid trekt. Wil je het gebruiken in de keuken of alleen voor een lekkere geur, 
dan kun je kiezen voor een andere olie.
Meer over verschillende soorten oliën heb ik geschreven in mijn blog over calendula-olie (klik)

Ik wilde amandelolie gebruiken, maar omdat dit zowel thuis als in de winkel op was, heb ik zonnebloemolie gebruikt. Je kunt ook een oliemengsel nemen.

Van de gedroogde bloemblaadjes maken we rozenolie.
Hiervoor infuseren we de olie naar keuze met de bloemblaadjes, zodat met name de geur van de rozenblaadjes in de olie trekt. Dit 'intrekken' wordt ook wel macereren genoemd.
Een langzame en krachtige manier is het zogenaamde "koud macereren". Daarbij overgiet je de gedroogde bloemblaadjes met vette olie in een schoon potje en laat het voor ongeveer twee tot drie weken op een warm zonnig plekje trekken. Door de warmte en kracht van de zon komen de inhoudsstoffen vrij en worden opgenomen door de basisolie. 
Zeef na twee tot drie weken de blaadjes eruit en overgiet de geïnfuseerde olie in een gesteriliseerd potje. Koel, donker en droog is deze rozenolie zeker één jaar houdbaar.

Toen ik de rozenolie zeefde, morste ik wat.
Dát kwam goed uit om te testen...
Ik vond het een fijne olie, de geur was niet overheersend, maar wel goed te ruiken.
Verschillende personen hier in huis hebben meegedaan aan de geurtest...
Verwar deze zelfgemaakte olie niet met etherische rozenolie, dit is namelijk een maceraat 
en etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie.
Wil je een extra geurige olie, voeg dan één druppel etherische rozenolie toe. 
Zorg dat je hiervoor de echte, pure rozenolie hebt en helaas...
 deze verkopen ze niet voor 10 euro bij Holland & Barret.
Omdat je voor deze etherische olie gigantische hoeveelheden - 5000 kilo rozenblaadjes voor 1 liter - nodig hebt,  is de echte, pure etherische olie ook zo duur.
Een flesje rozenolie van Do Terra kost meer dan 400 euro!
Ik doe het nu even zonder....

Ik heb al wat toepassingen genoemd.
Waar zou jij deze rozenolie voor gaan gebruiken?!