donderdag 13 oktober 2022

Suikervrije, verse appelmoes

"An apple a day, keeps the doctor away" luidt het spreekwoord, maar dan moet die appel 
wel vers en onverhit gegeten worden. Nu gaat een appeltje eten niet zo snel tegen staan en 
anders heb je nog keus uit allerlei verschillende rassen, maar lekker in een smoothie of 
in deze verse appelmoes, is het weer eens wat anders.
 Dit is een bijzondere raw food appelmoes wat je zonder verhitting en zonder suiker klaarmaakt.
Je eet 'm gelijk vers op, bewaren is geen optie, maar dat wil je dan ook niet! 
Want de smaak is hemels. Dit is appelmoes zoals je 'm nog niet eerder geproefd hebt!
Heel geschikt bij een fruitontbijt!


Verse appelmoes, onverhit en suikervrij


      voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 4 appels
  • 1 (over)rijpe banaan
  • 1/2 tl kaneel
    verder nodig:
  • sapcentrifuge
  • staafmixer


Hoe maak ik het klaar:
Begin de avond van tevoren en vries de overrijpe banaan in. 
De ingevroren banaan geeft een milkshake achtige structuur  en je appelmoes wordt lekker koud. Nog beter: zorg dat je altijd wat ingevroren bananen op voorraad hebt liggen.
Maak met de sapcentrifuge van twee appels 
vers sap en vang op in een kom. Het handige van een sapcentrifuge is
 dat de appels niet schoongemaakt en geschild hoeven worden. 
Bovendien worden de appels niet verhit zodat alle gezonde vitamines* en mineralen in je sap blijven.
Een sapcentrifuge kun je bij Bol.com kopen vanaf zestig euro,
een  Braun pas vanaf negentig euro. Tip: kijk eens in een tweedehands winkel 
voor een goed retro apparaat. Een tijdlang waren ze hip en trendy, 
daarna overspoelden ze de rommelmarkten en tweedehandswinkels.

Schil de andere twee appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukken.  
Doe in een diepe kom. Haal de banaan uit de vriezer en snijd in stukjes. 
Voeg toe aan de appels, samen met het verse appelsap en de kaneel.
Mix alles met een staafmixer fijn en je superverse appelmoes is klaar.


Gelijk lekker opeten.
Wanneer je het laat staan, wordt het bruin doordat de enzymen in de doorgesneden appels
 reageren (oxideren) op de zuurstof in de lucht.

Eet jezelf gezond met deze heerlijke verse appelmoes.
Met wie ga jij samen een schaaltje eten?
Ik heb dit jaar een paar kilo appels uit eigen tuin, ik plukte wat appels uit een oude appelboom
langs de weg naar school, maar de allermeeste appels raapte en plukte ik uit de tuin 
van een  vriendelijke mevrouw, op weg naar m'n werk.
Omdat ik altijd de fiets neem, zie ik meer... 
In de voortuin van een ruim, vrijstaand huis stond één appelboom,
eronder zag ik honderden - echt waar! - mooi rode appels op de grond.
Zouden ze hier niets mee doen?
En waar ik op de heenweg haast heb, heb ik op de terugweg de tijd.
Ik trok de stoute schoenen aan, belde aan en vroeg ernaar.
"Oh, kom gerust rapen, ik doe er zelf niks mee. Heb al een 
berichtje in de buurt gepost om mensen uit te nodigen voor de appels, 
maar er blijven er nog zoveel liggen."
Ik rapen en rapen, tot mijn fietstas, hondenmand en nog een plastic tas boordevol
appels zaten. Heerlijk! 

En al zijn die appels niet zo lekker om uit te happen, er is meer dan 
genoeg te maken met appels (klik).
* Appels zitten boordevol vitamine C en A  en flavonoïden.
Daarnaast bevatten appels veel kali en ook fosfor, calcium en ijzer.
Een appeltje voor de dorst is tegelijk een appeltje voor (en op!) je gezondheid!!

Hoe eet jij appels het liefst?