zaterdag 30 september 2023

Gojibessen drogen

 Ken jij die gezonde gojibes alleen maar als een uitgedroogd kreukelig besje? Die je wel
 wilt eten omdat het gezond is, maar lekker is 't ie allerminst?!

Ik heb de gojibes oftwel boksdoorn gewoon in de tuin staan. 
En dit jaar geeft ze overvloedig en weelderig haar oranje vruchtjes.

 Kom gerust langs als je ze eens vers wilt proeven. De smaak is ook vers niet echt om over naar huis te schrijven, maar om ze aan de struik te laten verdrogen of rotten, gaat me te ver.
Bovendien smaken ze in de energieballetjes die ik deze week maakte (klik) wel super lekker!

Heb jij ook een gojibes of boksdoornstruik of -haag? Of heb je er één ergens zien staan?
 Ze groeien inheems in hagen en als struik....

Drogen is een prachtige manier om allerlei voedingsmiddelen lang, energiezuinig en compact te bewaren. 
Ook dit superbesje kun je lekker lang bewaren om er het jaarrond van te profiteren!

Gojibessen drogen


Nodig:
  • gojibessen
  • droogoven


Hoe maak ik het:
Neem  zoveel verse gojibessen als je hebt of wilt drogen.
Pluk ze van het steeltje. Was de gojibessen voorzichtig onder zacht stromend water en laat uitlekken.
Leg de gojibessen op het rooster of rek in een droogoventje.

Hier zie je mijn nieuwe dehydrator oftewel droogoventje...
Stel de temperatuur in tussen de 55°C en 60°C.
Laat ze in ongeveer 17 tot 22 uur drogen.
Dit duurt zo lang omdat het velletje van de bessen eerst moet knappen. 
Om de tijd te verkorten kun je elk besje inprikken of 
een sneetje geven met een mes....  dat is mij echter teveel werk.
Controleer regelmatig even of de besjes al droog genoeg aanvoelen.
 Ze worden oranjebruin en  voelen droog aan.
Je kunt de gedroogde gojibessen in een luchtdicht 
afgesloten pot of bakje jarenlang bewaren.
Gebruik ze eens in je zelfgemaakte granola of muesli of 
vermaal ze fijn tot poeder en voeg wat toe aan cakebeslag of koekjes.

Met zo'n grote oogst, zullen we gojibessen eten ook! ;)