vrijdag 20 september 2024

Pesto vegan

De basilicumplanten in de kas zijn tot een klein bos uitgegroeid. Tijd om aan de slag 
te gaan  met dit heerlijk geurende kruid. Ik maakte lekkere basilicumsoep (klik)
droogde basilicum en maakte pesto. 
En dan nog heb ik basilicum over.
Ik maakte een nieuwe pesto....  mét basilicum en puur plantaardig.
Als je het eenmaal een keer gedaan hebt, kun je alle soorten pesto's maken die je maar bedenkt.
Variatie op hetzelfde thema, zeg maar.
Toch is deze pesto compleet anders....  waar ik altijd kaas toevoeg, 
laat ik die deze keer weg voor een volledig plantaardige variant.

Naast lekker is deze pesto super easy! 
Met maar 5 ingrediënten, ben je binnen 5 minuten klaar!
Snel klaar op een drukke dag en toch koken met verse ingrediënten, dát wil je!!

We vervangen de kaas in deze vegan variant door miso, een Japanse
zoute bouillonpasta. Ik heb 'm altijd in huis, de umami smaak is heel
intens en is super in deze pesto.


Pesto vegan

voor 2 potjes

Ingrediënten:
  • 150 g verse basilicumblaadjes
  • 1,5 el miso
  • 75 g pijnboompitten
  • 2 tenen knoflook
  • 160 ml olijfolie


Hoe maak ik het klaar:
Was de blaadjes van de basilicum en trek ze los van de dikkere steeltjes. Pel de knoflook.
Doe de basilicum in een keukenmachine samen met de miso, pijnboompitten en knoflook.
Laat draaien tot alles fijn is. Voeg de olijfolie in een dunne straal toe, 
tot de gewenste smeuiigheid verkregen is.
Met maar vijf(!) ingrediënten heb je een heerlijk snelle, verse huisgemaakte pesto!
Ik was een beetje bang dat de donkergekleurde miso de pesto een rare kleur zou geven, 
maar dat valt reuze mee.
Miso is een prijzige bouillonpasta en kun je eventueel vervangen door een bouillonpasta
(zelf maken klik! ) of een handje zoute olijven. Ook met die lekkere umamismaak.

Kijk voor tips en tricks van het pesto maken en bewaren op m'n blog pesto... een koud kunstje!
Verrassende en creatieve recepten met pesto vind je op m'n blog pest-o-zo-lekker
En de smaak van deze pure pesto? Tja...  dit is veruit de lekkerste pesto ever!! :)
Misschien zei ik dat vaker, maar dat was voordat ik deze maakte... ;)