maandag 30 oktober 2023

Muntsuiker

 Als het vriest is het weg... ra, ra wat is het?
Dat gaat op voor meerdere groene planten, maar zeker ook voor verse munt.
Munt, die op de meest vreemde plekken in mijn moestuin - lees: 
daar waar ik het niet gezaaid heb - groeit en een overvloed aan groene blaadjes heeft.
Ik vind het niet zo erg dat deze plant zo woekert. Ik geniet ervan met verse muntthee en
 soms maak ik muntsiroop van -koekjes en natuurlijk smaakt ze lekker in 
(couscous)salades en door stoofgerechten.
Maar voordat ze dit jaar weer verdwijnt - een klein nachtvorstje is genoeg -  bedacht ik 
om muntsuiker te maken. 
Een frisse, lichtgroene suiker die een heerlijk kruidig accent geeft aan desserts of gebak.
Zó gezegd, zó gedaan! Ik maakte muntsuiker met verse munt.


Muntsuiker


Ingrediënten:
  • 200 g biologische rietsuiker
  • 2 handenvol verse munt
  • 1 biologische limoen


Hoe maak ik het klaar:
Was de munt goed onder stromend water en laat drogen.
Je kunt elke muntsoort gebruiken die je lekker vindt. Probeer eens watermunt uit, die in het wild gewoon langs de slootkant groeit. Deze is krachtig van smaak en heerlijk verfrissend. 
Maak de munt fijn
dit kan lekker onthaastend met de vijzel of je hakt de munt heel fijn
met een scherp mes. Maar je kunt de suiker en munt ook vermengen en 
fijnmalen in de keukenmachine. 
Vermeng de fijngehakte of fijngewreven munt met de suiker.
Rasp de helft van de schil van de limoen en roer het limoenrasp
door de muntsuiker.
Et voìla! Klaar is je felgroene, verfrissende suiker.

Wat kun je met deze suiker doen?
Het staat mooi bij een ijs- of fruitdessert.
En wanneer fruit wat minder zoet smaakt,
strooi je een klein beetje muntsuiker over je fruitsalade.
Ik maakte bijvoorbeeld een appelcarpaccio
 wat je overigens met elk soort fruit (denk aan ananas)
kunt maken en bestrooide dit met de natuurlijk gekleurde suiker.

Als cake of taartdecoratie is het ook geschikt. 
En over de appeldonuts die ik pas maakte (klik), smaakt het ook prima!


Overigens is munt drogen natuurlijk ook een idee als je veel munt hebt staan, 
maar ik vind gedroogde munt niet zo lekker. Het is zeker geen vervanger voor verse muntthee.
Tja.... in de winter mis ik de verse munt, maar ik weet: 
na een lange, donkere en koude winter wordt het altijd weer opnieuw voorjaar! 
De allereerste groene blaadjes die dan vanzelf boven komen, zijn de blaadjes van de munt.
En de muntsmaak kan ik af en toe even proeven met deze muntsuiker!
Gebruik jij (bijna) geen suiker?
Of ga je 'm maken voor speciale gelegenheden....