Njammm... dát smaakt goed! De pastinaak uit eigen tuin kon deze week geoogst worden en
dat was meer dan welkom!
Dit jaar is het niet vanzelfsprekend dat ik mijn eigen groentes oogst,
Naast de pastinaak oogst ik prei uit de tuin - heel dunne preitjes, maar toch - tijm uit
m'n kruidentuintje en verse oesterzwammen Die groeien uit de boomstam waar ik zelf
deuvels met paddenstoelenbroed in sloeg. Het klinkt nogal mysterieus, lees er meer over hier
De walnoten vond ik dit najaar in het bos, wat wil je nog meer?
Heb je geen tuin? Probeer tenminste altijd wat verse kruiden te kweken, dat kan zelfs
op het aanrecht en het scheelt een hoop geld. Koop de verse, liefst biologische groentes
in de winkel en schuif aan met deze heerlijke winterstoofpot.
Winterstoofpot
Ingredienten:
- 300 g zilvervliesrijst
- 3 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 700 g pastinaak
- 2 winterwortels
- 2 el bloem
- 3 dunne preitjes
- 3 takjes tijm
- 7 dl groentebouillon
- 250 g verse oesterzwammen of andere paddenstoelen
- 1 el mosterd
- versgemalen zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 75 g walnoten zonder dop
- 1/2 bos peterselie
Hoe maak ik het klaar:
Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en laat staan.
Maak de pastinaak schoon, verwijder de harde kern en schil de wortel. Snijd in ongeveer even grote stukken. Schrap of schil ook de winterwortels en snijd in plakjes. Maak de prei schoon, snijd in ringetjes en gebruik ook het groene loof van de prei. Was grondig. Was ook de tijm.
Verhit de olijolie in een ruime hapjespan. Pers de knoflook erboven uit en roerbak op laag vuur één minuut. Voeg de wortelgroente en prei toe en roerbak nog een paar minuten.
Roer de bloem erdoor. Maak de groente of tuinkruidenbouillon en
voeg samen met de takjes tijm toe. Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en
laat 15 minuten stoven.
Veeg ondertussen de oesterzwammen schoon en snijd in dunne reepjes.
Voeg deze de laatste tien minuten toe aan de groenten.
Roer de mosterd door de gestoofde groente. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Haal de takjes van de tijm uit de stoofpot.
Doe de (gekraakte) walnoten in een schaaltje.
Was de peterselie en snijd in grove stukken.
Serveer de gestoofde groenten met de rijst. Maak met een serveerring
mooie rijst'taartjes' op het bord.
Garneer met de walnoten en bestrooi aan tafel met de verse peterselie.
Geniet van verse groentes uit het seizoen.
Ze geven je de voedingsstoffen die je in deze tijd hard nodig hebt.
Eet smakelijk!