maandag 16 september 2019

Verrassend: appeltaartthee!

Na een wilde wildpluk wandeling had ik kilo's en kilo's appels gescoord....  nou ja, laat dat 'wild' maar weg.... we wandelden dus door het park en zagen overal appelbomen. Kilo's en kilo's appels lagen te rotten op de grond wat heel veel wespen aan trok.
Zonde, zonde, zonde!
Dát zijn veel te veel appels om door de dieren daar opgegeten te worden.
En ze misstaan niet in appeltaart, appelflap, appelcompote en appelchips....
 
Dus zo gedacht, zo geraapt!
En onder het genot van een goed gesprek, schilde ik heel wat appeltjes weg. De rotte plekken snijd ik weg, ook datgene wat aangevreten is of er gewoon niet zo mooi uitziet. 
Ik zal er ook geen hapje van nemen, hoor. Maar verwerken van deze valappeltjes..... dat kan prima!
Ondertussen heb ik vier potten, pannen en bakjes klaar staan.
In de pan gaan de geschilde en van klokhuis ontdane appels voor de appelcompote - of misschien bak ik er nog wel taart van -, in de pot gaan de klokhuisjes en wat mooie schillen. Dat is voor de appelazijn
op een lade gaan de mooie schilletje zonder bruine plekjes voor de appeltaartthee
en in het laatste bakje gaan de bruine plekjes,  rotte stukken en vieze klokhuizen.... 
dát is afval, maar daar heb ik dus niet zoveel van.
Van vorig jaar heb ik nog 3 flessen appelazijn over, dus deze keer ga ik vooral appelschilletjes drogen.
Ik heb mijn droogoventje maar onder handbereik op tafel gezet....hij is bijna voortdurend in gebruik.
Als ik er geen stokbrood in droog voor toastjes, droog ik wel vijgen, noten of tomaatjes (klik) 
en nu dus ook appelschillen....
Héérlijk! Het ding snort en ik heb het gevoel dat ik goed en ijverig bezig ben;)
Nou ja....na een lang verhaal volgt er eigenlijk een tamelijk simpele afsluiting.... 
het recept, al is dat een groot woord.
 
 

Appeltaartthee

Ingrediënten:
  • appelschillen
  • 1 of 2 kaneelstokjes  
     en verder nodig:
  • droogoventje

Hoe maak ik het klaar:
Zorg ervoor dat je alleen appels gebruikt die onbespoten zijn. Dat weet je bij biologische appels 100% zeker, maar ook bij wildpluk - of raapappeltjes durf ik dat vrij stellig te beweren. Ik heb nog nooit de plantsoenendienst zien spuiten tegen ongedierte op bomen in berm of park. Oh  ja..... en ik heb dit jaar voor het eerst een serieuze oogst appels uit eigen tuin. Het zijn er zeker een stuk of twintig(!).
Was de appels goed, haal de schil eraf en gebruik de appels verder voor wat je maar wilt. Gebruik alleen de mooie schil: zonder plekjes en snijd ze eventueel wat kleiner.
 
De appelschillen leg je zonder verdere toevoegingen te drogen. Ik doe dit op 65°.
Het kan niet alleen in een droogkastje maar ook in de oven, al ben je dan duurder uit.
Na een uur of 5 zijn de schilletjes droog en knisperig.
Voelen is de beste manier om te bepalen of het goed is!
 
Knip of verkruimel de schillen zodat ze later in een thee-ei of theezakje passen.
Breek het kaneelstokje in de lengte en druk het plat tot meerdere kleine stukjes.
Meng ze door de appelschillen voor een heerlijk kaneelaroma en appeltaartsensatie!
 
Bewaar de appelschillen met kaneel in een luchtdichte pot en 
je kunt het super lang (denk aan járen!)  bewaren.
Wil je appelthee zetten?
Gebruik een lepel van deze schilletjes. Doe ze in een (zelfgemaakt) theezakje of -ei. 
Hang dit in een glas en overgiet met kokend heet water.
Voeg naar smaak  wat honing toe en klaar is je appeltaartthee.
Het kleuren van de thee gaat erg langzaam. Het blijft een heel lichtgeel kleurtje....
En de smaak?......  Verrassend zacht en zoet. Een heerlijke afwisseling op al mijn andere kruidentheeën. 
 
Weet je wat nu zó leuk is?!
Je kunt ook 'koude thee' maken, een soort appelsap.
Doe de schilletjes in een glas met koud water. Na tien minuten trekken, liever wat langer, 
proef je de appelsmaak.
Deze appelsap is zeer zacht van smaak en lichtzoet.  Bij koude proef je minder goed zoete smaken,
 dus als je ijsblokjes toevoegt, lepel er dan ook wat honing bij.
Een verrassend licht drankje voor in de zomer. Of, als je appelschilletjes er uit gezeefd hebt en
 het in een mooi glas serveert  - probeer eens bubbeltjeswater -, een lekker alcoholvrij aperitief.
 
Geniet ervan!!
En niet meer weggooien, die appelschilletjes! ;)