donderdag 8 maart 2018

Zelf (volkoren) tortilla maken

Ik zag het al een paar keer voorbij komen: zelf tortilla's maken is héél eenvoudig!
En toch...... bleef ik ze nog een tijdlang in de winkel kopen. Ik kocht biologische tortilla's  bij de Natuurwinkel, maar die zijn behoorlijk prijzig!
Af en toe kocht ik ze ook 'gewoon' bij de supermarkt......  altijd de volkoren variant.
Maar zó gezond zijn deze niet. Per merk is het een beetje verschillend, maar er zitten heel veel E-nummers in........
Nee, dan zelf maken! Een paar weken geleden zette ik de stap èn maakte voor het eerst zelf de tortilla's! 
En 'men' heeft gelijk...... zelf tortilla's maken is:
  • eenvoudig & snel
  • heel goedkoop
  • healthy
  • met maar vijf ingrediënten
  • èn heel lekker!
Ik ben om! Voortaan bak ik mijn eigen tortilla's. En ook deze week aten we heerlijke wraps met zelfgemaakte tortilla.

Tortilla's van volkorenmeel

              voor ongeveer 16 tortilla's
Ingrediënten:
  • 240 g biologische bloem
  • 260 g biologisch volkoren meel
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el olijfolie
  • mespunt zeezout
Hoe maak ik het klaar:
Ik heb altijd twee grote vijf kilozakken met biologisch meel in mijn kelder staan. De ene zak bevat tarwebloem, de andere volkorentarwemeel. Meestal maak ik zelf een mix van deze twee soorten.
Want alleen volkorenmeel is wat zwaar, rijst minder en is nogal donker van kleur. en alleen bloem vind ik geen optie. 
Je kunt naar smaak variëren met de meelsoort. Maismeel is traditioneel, volkorenmeel is gezond, maar ook speltbloem kun je gebruiken.
Met deze ingrediënten, die ik altijd op voorraad heb, is het dus een makkie om te besluiten 'even' iets te gaan bakken, zoals deze tortilla's.
Doe de droge ingrediënten in een kom en roer door. Roer vanuit het midden de olijfolie erdoor en giet er in een straaltje 300 ml warm water bij. Wacht met de laatste 50 ml toevoegen.  Het deeg moet niet te nat of plakkerig worden.
Kneed het deeg tot een samenhangende bal.
Voeg het vocht verder toe of eventueel wat bloem als het toch te plakkerig is geworden.
Het deeg hoeft niet uitgebreid doorkneed te worden. Het hoeft evenmin te rijzen.
Laat het vijf minuten rusten. Als je het deeg afdekt met plastic folie, droogt het niet uit.
Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken en draai er balletjes van.
Ze zijn niet groot, maar je gaat ze dan ook heel dun uitrollen.
Het is het handigst om ze na het rollen gelijk te bakken.
Gebruik hiervoor een goede anti-aanbakpan, want vet toevoegen gaan we niet doen!
Op dit punt kun je ze trouwens ook invriezen om een voorraadje te hebben.
Rol op een stuk vetvrij bakpapier, zodat je de tortilla makkelijk los krijgt van z'n ondergrond.
Ik gebruik trouwens een stuk pvc-pijp als deegroller omdat hier niets aan blijft plakken:  ideaal!
Rol zoals gezegd heel dun uit en bestrooi met wat bloem of meel.
Zet een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
Bak de tortilla in de hete pan.

Dit bakken gaat heel snel, dus blijf erbij!
Zo gauw de tortilla kleine bobbeltjes gaat vertonen, draai je 'm om.
Je bakt de eerste kant ongeveer een minuut en de tweede kant zo'n halve minuut.
Ik heb pijltjes gezet bij de gerezen bobbeltjes.
Ze moeten natuurlijk zacht blijven om goed op te kunnen rollen.
Het is zo'n leuk werkje, dat zelf tortilla's bakken dat ik spontaan vrijwilligers in de keuken kreeg.
En mijn zoon rolde een verrassingstortilla voor mij.......
Wat lief! :)
Ook weer een voordeel van iets zelf maken:
je past niet alleen de smaak aan door de verschillende soorten meel, 
ook de vorm kun je veranderen.
Ik ga nooit meer kant en klare tortilla's kopen.

Wil je wel eens weten hoe een versgemaakte tortilla proeft?
Of ben jij ook moe van al die E-nummers overal in?

Ga je gang....... en bak je eigen tortilla's!