woensdag 6 maart 2024

Witlofsoep

 Stilletjes, ondergronds in het donker, groeit de witlof en vandaag oogst ik haar. 
Ze is groot genoeg om er iets lekkers van te maken!
Met een stamppotje doe ik weinig mensen hier thuis een plezier, daarom
 gaat de witlof vandaag in de soep.
Witlofsoep! Ik zag het idee al een paar keer voorbij komen, 
de hoogste tijd om het zelf te maken.
Het is een eenvoudige, lekker-snel-klaar soep.
En het smaakt verrassend anders. 

Hierbij het recept, want dit soepje gaan we vaker eten!


Witlofsoep

     voor  6 personen

Ingrediënten:
  • 500 g witlof of 3 stronkjes
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 350 g aardappels of 2 stuks
  • 60 g boter
  • 50 g tarwemeel
  • 200 ml sojaroom
  • flinke bos bieslook
  • 1 laurierblaadje
  • 1500 ml water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 tl kruidenzout
  • flinke bos bieslook

Hoe maak ik het klaar:
Koop je de witlof in de winkel, dan is deze snel schoon. Mijn witlof is onder de grond gegroeid en moet dus goed schoongemaakt worden. Halveer de witlof en snijd de bittere kern weg. Mijn witlof heeft bijna geen kern... dát scheelt weer. Snijd de witlof in smalle boogjes.
Pel en snipper de ui. Schil de aardappels en snijd in kleine blokjes.
Laat de boter smelten in een soeppan. Pers de knoflook uit en fruit samen met de uisnippers 2 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en laat  2 minuten meebakken. Voeg de witlof toe en
laat deze wat slinken. 
Roer er het meel goed door.
Maak bouillon van het water, de twee bouillonblokjes of lepels bouillonpasta en 
een theelepel kruidenzout. 
Voeg deze onder voortdurend en goed roeren, toe.
Voeg het laurierblaadje toe en breng de soep aan de kook.
Laat 10 minuten zachtjes koken. Ondertussen kun je een stokbroodje afbakken
en kruidenboter maken. 
Haal het laurierblaadje uit de pan en pureer de soep met de staafmixer.
Snijd of knip de bieslook fijn.
Schenk de sojaroom erbij  en bestrooi met de bieslook.
Serveer in soepkommen met vers afgebakken stokbrood en kruidenboter.
Of geef er kaasstengels bij. Ook kun je wat geraspte kaas laten smelten over de soep.

Lekker als lunch, halveer eventueel de hoeveelheden, of als maaltijdsoep.
De soep is lekker romig en gebonden en heeft een heel klein bittertje.
 Niet iedereen kan dat waarderen, maar bitterstoffen zijn juist
erg gezond voor je. Voor de winkel wordt witlof steeds meer gekweekt
zonder bittere smaak.... 

Eet smakelijk!