zondag 27 december 2015

Project glaasje zonneschijn

Vanmorgen konden oplettende buren mij over straat zien lopen met een blad met glaasjes geel sap. Het leek wel versgeperste jus d'orange.... En dat wàs het ook!

Ik verkocht heerlijke, verse vitaminerijke glaasjes sinaasappelsap. Heerlijk voor bij het ontbijt, in deze donkere, wat lege dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.
Ik startte een eenmalig handeltje op met de verkoop van glaasjes verse jus. Het geld is voor het goede doel!
Natuurlijk moest ik hier klanten voor vinden en gistermiddag op tweede Kerstdag ging ik allerlei mensen in de buurt langs om te vragen of ze zin hadden in versgeperste sinaasappelsap bij het ontbijt.
Wat is er heerlijker om de dag zo onbezorgd gezond te beginnen?
En voor mij was het ook erg leuk, want ik sprak veel mensen, die ik normaal alleen even groet, weer even.
Bij iedereen mocht ik even binnenkomen en er volgden  mooie gesprekjes.

En bij niemand kreeg ik 'nee'  te horen. Leuk! Buren zijn belangrijk!

Ik noem mijn handeltje 'Glaasje Zonneschijn', want daarvan kunnen we altijd wel wat gebruiken. Wat extra licht in deze dagen.  Maar hoe kwam ik op dit idee?

Dit project kreeg een aantal weken geleden een start op een gezinsavond. We lazen het verhaal uit de Bijbel over een Koning die op reis ging. Hij gaf zijn dienaren geld om voor Hem winst te maken.
Daarna kregen de kinderen, èn ik ook, twee euro om hier op dezelfde manier mee aan de slag te gaan.
Hoe ga je dit geld vermeerderen? Wat kun je ermee doen?
Ideeën genoeg, maar zijn ze ook praktisch en haalbaar?
De kinderen vinden het moeilijk om iets te beginnen en om sowieso van de bank op te staan deze vakantiedagen. Dus ga ik maar beginnen!

Ik bedacht om in deze donkere dagen, net na kerst, een keer vroeg op te staan en glaasjes sinaasappelsap uit te persen.
Een echt glaasje zonneschijn voor de buurt!!

Na een berekening, waarin ik de sinaasappels in de aanbieding kocht en de plastic glaasjes bij de supermarkt, besloot ik om 1,20 euro te vragen per glas. In één glas kan het sap van drie sinaasappels. Wat een goede vitaminestart van de dag!
Zo gezegd, zo gedaan, deze ochtend!
Ik maakte er gezellige bedankkaartjes bij, voor mijn 'klanten' en maakte tegelijk wat reclame voor dit blog ;)
Nu moet ik morgenochtend  als een speer naar de supermarkt, want de sinaasappels en plastic bekertjes, zijn al op. Ik had niet verwacht dat het zó storm zou lopen, maar echt alle buren bij wie ik aanbelde, wilden één of meer glaasjes bij me bestellen. Ook kreeg ik van sommigen extra geld, omdat ze weten dat het naar een goed doel gaat. Wat wordt dit een waardevol en leuk project, ook voor mij.
En wat heb ik met die twee euro al veel winst behaald.
  En nu maar hopen dat goed voorbeeld doet volgen en dat ik binnenkort hier ook iets kan schrijven over een creatief of lekker project van mijn kinderen.....