woensdag 19 juli 2023

Heksenkaas

 "Weet je dat je dit heel makkelijk zelf kunt maken?" vroeg Peter na een feestje...
Ze stond op tafel met lekker frisknapperige groente en brood, de dip: Heks'nkaas.
Heb je 'm al eens geproefd? Deze lekkere dip van roomkaas en verse kruiden?
Afhankelijk van de ideeën over 'gezond & lekker' wordt 'ie geserveerd met 
rauwe groente - denk aan bleekselderij, komkommer, paprika, cherrytomaatjes, sperzieboontjes, radijs -
 of met chips & brood.

Ruim tien jaar geleden uitgevonden door groenteboer Dennis Voerman uit Haaksbergen die rond
 Halloween deze spread bij zijn verse groenten verkocht. Klanten waren er dol op en na verloop van
 tijd  was het niet meer aan te slepen en maakte hij zo'n 600 kg per dag.
Toen werd het tijd voor een nieuwe stap. Zuivelhoeve verkocht inmiddels de heks'nkaas van Dennis,
 maar kocht nu het product op. 
Daardoor zie je het in supermarkten door heel Nederland staan.

Als je iets makkelijk zelf kunt maken, laat ik me dat geen twee keer zeggen.
In de winkel kost een bakje tegenwoordig €3,59.
Oorspronkelijk goed bedoeld door groenteboer Dennis zijn er inmiddels allerlei hulpstoffen
 en E-nummers toegevoegd voor de houdbaarheid, smaak en consistentie.
Denk aan gemodificeerd zetmeel, suiker, zoetstoffen sucralose en saccharinen, stabilasator en
 een conserveermiddel.
Toch jammer, dat krijg ik liever niet binnen. Wordt dit soms bedoeld met 'een tikje magie'?

Zelf maken is veel gezonder, je weet namelijk precies wat erin gaat. 
En lang bewaren hoeft niet, daar is het  veel te lekker voor!
Ik maakte deze heksenkaas met de eerste verse prei uit de moestuin!
Dat is mijn idee van een 'tikje magie' en ik voel me er opperbest bij:)


Heksenkaas met tuinkruiden


Ingrediënten:
  • 200 g roomkaas van de Aldi
  • 25 g mayonaise (zelf gemaakt)
  • 50 g Griekse yoghurt
  • 1/2 tl mosterd
  • 20 g prei
  • 3 el fijngesneden lente ui of stengelui
  • 2 takjes peterselie
  • 2 takjes selderij
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el citroensap
  • versgemalen peper en zout


Hoe maak ik het klaar:
Roer de roomkaas los met de yoghurt, de mayonaise en de mosterd, tot een dikke saus. 
Waarom ik voor roomkaas van de Aldi kies? Die bevat maar 4 ingrediënten, is puur  van smaak en kost maar 99 cent. Ik fiets er graag een stukje voor om.
Was de verse kruiden en de prei 
en snipper fijn.
Roer ze door het roomkaasmengsel en magisch snel klaar is 
je zelfgemaakte heksenkaasdip.
Schep in een mooi schaaltje en serveer op de borrelplank met knapperig verse groente.
De komkommer komt al rechtstreeks uit m'n tuin en komt met deze
dip extra goed tot z'n recht.



Heksenkaas op z'n Italiaans


Ingrediënten:
  • 200 g roomkaas
  • 25 g mayonaise (zelf gemaakt)
  • 50 g Griekse yoghurt
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 10 basilicum blaadjes
  • 2 el fijngesneden bosui of stengel ui
  • 4 tot 6 zongedroogde tomaatjes
  • 4 zwarte olijven
  • versgemalen zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Roer de roomkaas los met de yoghurt en de mayonaise tot een dikke saus. Breng op smaak met de chilipoeder.
Was de verse kruiden en snijd heel fijn. Snijd ook de zongedroogde tomaatjes en de olijven heel fijn en roer dit door het roomkaasmengsel.
Dit is heksenkaas op z'n Italiaans.... zó heb je ze nog niet eerder geproefd.
Ik serveerde het met knapperige groente en wat tortillachips.

Natuurlijk kun je op dit thema eindeloos variëren.
Denk aan een oosterse variatie met citroengras, koriander en verse peper
Wat zou jouw favoriet zijn?
Iedereen in huis vond het heerlijk....  Wanneer ik het weer maak?
Dat kan zó geregeld worden, het is in no time klaar.

Snack jij graag verse groentes? Met of zonder dipje?