vrijdag 26 maart 2021

Bijenwaskaars in kokosnoot

Vóór de zomertijd dit weekend nog gauw deze diy om zelf bijenwaskaarsen te maken. 
Brand je kaarsen alleen in de winter? Kijk dan mee naar deze zonnige kaarsen 
in een kokosnoot, als dat geen tropische flirt is....
En om het praktisch te maken een tip om je kaars insectenproof te maken. 
Met een kleine toevoeging heb je op een warme zomeravond geen zoemende muggen rond je hoofd....
Zie je die zwoele zomeravonden al voor je?
Kom alvast in de stemming en maak ook deze tropische kaarsen.



 Kun je aan voldoende bijenwas komen, dan is het niet moeilijk om zelf  gietkaarsen te maken. Ik maak elk jaar kaarsen van kaarsstompjes die door verschillende mensen voor mij verzameld worden. De 'gewone' kaarsen worden van paraffine gemaakt.  Paraffine is een restproduct dat overblijft bij de verwerking van aardolie. 

Als je elke dag paraffine kaarsen brandt, is dát - hoewel erg gezellig - niet goed voor je gezondheid en het milieu in huis.  Ze bevatten namelijk roet en stikstofoxiden, tolueen en benzeen. Deze giftige stoffen zijn na het branden van de kaarsen meetbaar in de lucht.
Je wordt hier niet gelijk ziek van. Brandt kaarsen met mate en in goed geventileerde ruimtes.
Gelukkig is er het alternatief van bijenwas!
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor je eigen gezondheid.
Bijenwaskaarsen zijn puur natuurlijke kaarsen, ze zijn duurzaam en hebben een gunstig effect op het luchtwegstelsel.
Bijenwaskaarsen branden langer dan paraffinekaarsen, ze hebben een natuurlijke, lekkere geur.
Ze produceren vrijwel geen rook en branden met een rustiger vlam dan paraffinekaarsen.
Bijenwaskaarsen produceren negatieve ionen die helpen tegen bacteriën, schimmel en virussen. 


Je kunt op drie manieren kaarsen van bijenwas maken:
1. Gieten
2. Dompelen
3. Rollen

De makkelijkste manier om kaarsen te maken, is rollen. Ik gaf al eens een workshop met kinderen.  Je hebt vellen bijenwas nodig die te koop zijn in een imkershop. Je hoeft de bijenwas niet te verhitten en bent zó klaar! Ik ga hier zelfs geen blog over schrijven, daarvoor is het te simpel.
Voor het gieten of dompelen van kaarsen moet je een grotere hoeveelheid was hebben en deze verhitten.
Deze keer ging ik aan de slag met gietkaarsen, zoals ik al eerder deed met restjes kaarsstomp van paraffine.
De manier van maken is vrijwel hetzelfde.
Met de zomer in het hoofd nam ik de dop van een halve kokosnoot.  Na het eten van een kokosnoot, kun je de decoratieve dop gebruiken als drinkbeker, om er vogelvetbollen in te maken, of er een plantje in te zetten, maar ook door er een kaars in te laten branden.
Doe je mee?!

Bijenwaskaarsen gieten


Benodigdheden:
  • 500 tot 1000 g zuivere bijenwas
  • twee lege helften van een kokosnoot
  • lont 40 cm
  • krant
  • satéprikkers
  • bevroren koelelement


Hoe maak ik het:
Verwarm de bijenwas in een schaal of pan au-bain-marie. Zet hiervoor de schaal of pan in een grotere pan met water. Roer af en toe en wacht tot de bijenwas gesmolten is. 

De smelttemperatuur van bijenwas is 70 graden.
Prepareer ondertussen de vorm in dit geval de kokosnoot.
Zorg dat de schil aan de binnenkant goed schoon en droog is.
De drie gaatjes aan één kant van je kokosnoot zijn zachter dan de rest van de keiharde, harige schil.
Met een schroevendraaier of mes is zo'n gaatje te openen om het kokoswater op te drinken.
Heb je een open gaatje, maak hier dan gebruik van door de lont erdoor te rijgen. 
Leg er een knoopje op en zorg dat je halve kokosnoot op een bevroren koelelement en krant ligt, 
want de vloeibare bijenwas kan hier makkelijk doorheen lekken.
Heb je geen gat, leg ook dan een losse knoop in de lont, deze ga je straks eerst fixeren met bijenwas.
Hier zie je er al een voorbeeldje van....
Trek de lont voorzichtig omhoog en knip zo'n 3 cm boven de rand van de kokosnoot af.

Is alle bijenwas gesmolten?
Werk snel - het stolt waar je bij staat -  en voorzichtig!
Doe ongeveer een halve liter in een maatbeker met schenktuit.
Zorg dat de kokosnoothelften op kranten- of keukenpapier liggen en de kokosnoothelft met het gaatje ook nog op het bevroren koelelement.
Schenk eerst een klein beetje bijenwas onderin de kokosnoothelften om de lonten te fixeren.
De bijenwas stolt snel.
Trek nu heel zachtjes aan de lont zodat hij strak, recht omhoog staat. 
Leg de satéprikkers naast elkaar over de kokosnoot heen en de lont er tussen. Rol de lont om beide prikkers heen, zodat hij in het midden gefixeerd is.
Giet  de rest van de bijenwas in de kokosnoot tot de rand.

Laat de lont om de prikkers zitten, tot de bijenwas helemaal gestold is.

Kokosnootkaarsen hebben de neiging om te rollen.... misschien had je hier al last van bij het gieten. 
Ik gebruikte de muur als steuntje zodat ze niet om zouden vallen.
Met branden wil je ze overal neer kunnen zetten.
Pak een recht stukje hout. Giet hier een plasje vloeibare bijenwas op en zet de kokosnoot erin. 
Als de bijenwas gestold is, staat je kokosnoot mooi rechtop.
Je kan hem op deze manier overal branden.
En genieten van de geur, het warme licht en de schone lucht.

Wil je er een anti-muggenkaars van maken? Dat kun je ook zelf!!
Meng in de maatbeker met vloeibare was 10 druppels etherische citroenolie.
De citroengeur houdt muggen en andere vervelende insecten op een afstand!


Zo is deze blog over kaarsen maken toch niet zo misplaatst, al is het lekker voorjaar 
en wordt het steeds langer licht.



Tip 1  wat te doen met de inhoud van je kokosnoot.
Probeer deze heerlijke kokos-appelfruitsalade eens klik!

Tip 2 gietkaarsen maken in allerlei vormen
Natuurlijk kun je niet alleen van kokosnoten kaarsen maken, ook van theekopjes klik of bierdopjes klik!
Laat je creativiteit de vrije loop en leef je uit met bijzondere gietkaarsen.