maandag 29 april 2019

Colasiroop maken

Zoek je nog een verrassende plant voor in je kruidentuintje? Denk dan eens aan colakruid. Ik kocht 'm zo'n drie jaar geleden en sindsdien is 't ie niet meer weg te denken uit mijn tuin.
Het blijkt een blijvende plant die verhout. Dat wil zeggen dat de stengels hard en houtig worden, zodat de plant nog sterker wordt en goed tegen koude kan. Je ziet dit ook bij lavendel en rozemarijn.
Enneh... deze colaplant [Artemisia Abrotanum Cola]  zou dat niet stiekem het geheime ingrediënt zijn van de  Coca Cola??  Je weet.... dát speciale ingrediënt waar de Coca colafabrikant zo geheimzinnig over doet, zou best eens verrassend natuurlijk kunnen zijn.
Hoe dan ook, vorig jaar maakte ik voor 't eerst colasiroop.... 

Vermeng je die met bubbeltjeswater, dan krijg je cola! Nou ja..... iets wat erop lijkt!
Zet het je gasten niet zomaar voor als een glas Coca of Pepsi cola. Ik sta niet in voor de reacties.
Het is in ieder geval een gezonde cola! Weliswaar met wat suiker, maar per glas is dat een minieme hoeveelheid. Het is lekker fris en dorstlessend! 


Het colakruid is net als andere kruiden aromatisch en moet je ruiken...... strijk eens zachtjes met je vingers langs de takjes en blaadjes en snuif de geur op.....
Ik moet denken aan die colaflesjes-snoepjes.... daar lijkt 't echt op.

Ik drink ook vaak cola- thee, hoe grappig klinkt dat. 
Mijn zusje zette ik eens deze thee voor en ze was meteen verkocht....  deze plant staat nu ook in haar tuin.
Ik heb overigens nog geen medicinale of gezonde toepassingen van dit kruid gevonden, maar gewoon drinken omdat het lekker is, mag natuurlijk ook!

Kun je deze plant ook vinden?! Aanrader, zeker voor deze siroop!

Cola (siroop) zelf maken

              voor 5 à 6 liter
Ingrediënten:
  • 10 takjes colakruid
  • 2250 g rietsuiker
  • 50 g citroenzuur
Hoe maak ik het klaar:
Spoel de takjes colakruid schoon en leg ze in een pan. Overgiet ze met 3 liter water en breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat de zeer sterke 'cola-thee' een nachtje trekken.
Zeef de volgende morgen de takjes colakruid eruit en verwarm het sterk gekleurde water opnieuw. Voeg de suiker er aan toe en blijf roeren tot deze oplost. Let op: laat het mengsel niet aan de kook komen! Anders geleert het en wordt het stroop, in plaats van siroop. Laat een beetje afkoelen.
Los in een schaaltje warm water (ongeveer 200 ml)  het citroenzuur op. Voeg dit toe aan de colasiroop. Door het citroenzuur blijft de siroop lekker lang houdbaar en een fris (citrus) accent is ook niet verkeerd bij een dorstlessend drankje.
Schenk de nog warme siroop in goed schoongemaakte flessen en zet deze op de kop weg.
Zo trekt de dop vacuüm en kun je de flessen buiten de koelkast tot wel een jaar bewaren.
Deze hoeveelheid is voldoende voor ruim 5 liter colasiroop.


Deze siroop verdun je het best 1 : 6. Vul aan met bubbeltjeswater of spa rood. 

Vind je het lekker met ijs? Aanrader!