Tadaa! Nog 34 dagen te gaan en dan is het Kerstavond!! De Engelse taal verwoordt met: it's Christmas time, het beter. Er wordt de tijd vóór en rondom Kerst mee bedoelt. Het zijn niet maar twee Kerstdagen die we vieren, ook het toeleven naar Kerst (Advent) hoort erbij.
Hier in huis klinken er, Sinterklaas ten spijt, al af en toe kerstliedjes omdat oudste dochter er zo 'n zin in heeft.
En nu begin ik van de weeromstuit ook al. Want wil je eens lekkere, traditionele Engelse pies (kleine, gevulde gebakjes) serveren tijdens de Kerstdagen? Dan moet je nú de vulling al gaan maken.
En dat is niet alleen een leuk, maar dus ook een verwachtingsvol klusje......
En nu begin ik van de weeromstuit ook al. Want wil je eens lekkere, traditionele Engelse pies (kleine, gevulde gebakjes) serveren tijdens de Kerstdagen? Dan moet je nú de vulling al gaan maken.
En dat is niet alleen een leuk, maar dus ook een verwachtingsvol klusje......
We wachten tot het Kerst wordt.....
en we wachten tot de Mince Meat smaken goed op elkaar zijn ingewerkt.
Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt er gelukkig geen vlees in voor.
Wat er dan wel in zit? Allerlei soorten gedroogde vruchten, wat noten, wat suiker en wat rum...…
Ach, niet gedraald: hier komt het recept!
Mince Meat
voldoende voor 3 potjes van ongeveer 300 g
Ingrediënten:
- 85 g krenten
- 175 g ongezwavelde rozijnen
- 85 g gedroogde cranberry's
- 85 g gedroogde biologische abrikozen
- 50 g sukade
- 25 g amandelen
- halve kleine appel
- 60 g roomboter
- 110 g lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 tl kaneel
- snufje kardemom
- snufje gemberpoeder
- halve biologische(!) citroen
- 100 ml witte rum
Hoe maak ik het klaar:
Weeg alle ingrediënten af.
Snijd de abrikozen in kleine stukjes en de amandelen in vieren. Schil de appel en snijd 'm in piepkleine blokjes. Rasp de schil van de halve citroen en pers de vrucht uit.
Snijd de boter in kleine blokjes en doe ze in een steelpannetje.
Zet op het laagste vuur en voeg alle ingrediënten, op de rum na, toe.
Laat het zo'n tien minuutjes pruttelen en roer af en toe rustig door. De gesmolten boter vermengt zich met de andere ingrediënten. Laat het mengsel daarna volledig afkoelen en roer er tot slot de rum doorheen.
Doe het mengsel in schone glazen potjes en sluit af met een deksel.
Deze rijke vulling is genoeg voor ongeveer drie potjes van 300 gram. En hiermee kun je ook drie keer het recept bakken voor echte Engelse Mince Pies.
Door de alcohol en de suiker is deze Mince Meat zeker zes maanden houdbaar. Na ongeveer vier weken is de Mince Meat goed op smaak en kun je hem gebruiken voor de Mince Pies of ander gebak.
Zo'n leuk potje is trouwens ook een origineel en persoonlijk kerstcadeautje. Dus verdubbel het recept gerust als je veel mensen kent die je hiermee wilt verrassen.
Wil je juist niet alles zelf maken? In sommige Nederlandse delicatessenwinkels kun je MinceMeat kant en klaar kopen en ook online wordt het verkocht. Maar ja, er is toch niets leuker dan zelf-máken en precies weten wat je erin hebt gedaan?!
Variatietip: Vroeger gebruikten de Engelsen niervet, in plaats van roomboter.
Maar wil je een nog koosjere versie, zonder boter, dan kun je de boter vervangen door kokosolie
Maak jij het ook alvast, samen met mij, klaar?!
Ruim voor Kerst ga ik op mijn blog het recept delen van de Mince Pies.
Super lekkere, Engelse mini-gebakjes.
Als preview alvast deze foto van een Mince Pie die ik vorig jaar maakte.
Blijf je wachten op m'n blog of ga je alvast (nieuwsgierig) zelf op zoek naar een recept?
Hoe dan ook: fijne voorbereidingstijd! Fijne tijd van verwáchting!!