zondag 1 januari 2023

Wat te doen met overgebleven oliebollen?

En dan.... nadat alle feesten geweest en de goede voornemens gemaakt zijn, staat daar 
nog die schaal oliebollen te shinen.  Niet dat er niet  genoeg van gegeten en uitgedeeld is, 
maar onder 't mom 'beter te veel dan te weinig' blijven er elk jaar weer oliebollen over.
Weggooien is zonde, maar blijven eten tot ze je op 4 januari de neus uitkomen, is óók zo wat.
Dus.... wát te doen met die overgebleven oliebollen??!
Ik heb vijf tips voor je, zodat ze de hele maand januari nog smakelijk 
 en zelfs in februari en maart nog te eten zijn! Tenminste... als je er zoveel over hebt ;)



1. Oliebollen invriezen

De meest simpele tip wat je met overgebleven oliebollen kunt doen, is invriezen. 
Je kunt ze goed ingepakt in plastic bakje of diepvrieszak 
zo'n twee tot drie maanden in de vriezer bewaren. Even kort opwarmen of rustig 
laten ontdooien en ze smaken nog prima!  Alle hierna volgende tips kun je dus
 nog tot april toepassen met oliebollen uit de vriezer.



2.  Oliebol-wentelteefjes


Snijd de overgebleven oliebollen in plakje van zo'n 1 cm dik en je kunt ze lekker opbakken als wentelteefjes. Serveer met wat echte boter en poedersuiker en ziehier: 
een simpel gebakje of nagerecht met je overgebleven oliebol.
Hoe je wentelteefjes klaarmaakt? Okay... komt 'ie:

   
Ingrediënten:
  • 8 - 10 overgebleven oliebollen
  • 1 ei
  • 2,5 dl sojamelk ongezoet
  • wat roomboter
Hoe maak ik het klaar:
Klop het ei los met de melk en roer de kaneel erdoor.
Wentel de in 1 cm dikke plakjes gesneden oliebol door het beslag en bak met 
een klontje roomboter goudbruin aan beide zijden in een koekenpan.

Serveer met een extra klontje roomboter en poedersuiker.
De smaak is een combi van poffertjes, oliebol en wentelteefjes inéén. 
Een heerlijk en uniek gebakje. En in een handomdraai gemaakt!!



3. Oliebol-broodpudding


Ik maakte al eens een broodpudding van mueslibrood, maar precies hetzelfde kan met oliebollen. 
Doe mee.... enneh: wie bedenkt een originele naam die ook nog eens klinkt als een klok voor deze 'taart'?!


Ingrediënten:
  • 400 g leftover oliebollen
  • 5 dl sojamelk
  • 175 g rietsuiker
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 1 el (wijnsteen) bakpoeder
  • wat boter

Hoe maak ik het klaar:
Neem de oliebollen en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Doe de sojamelk in een pannetje, samen met de suiker en verwarm. Roer goed zodat de suiker oplost in de melk. Het hoeft niet te koken.
Giet de zoete melk over de oliebolblokjes. 
Laat  ongeveer een half uur weken.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius
Vet een springvorm van 22 cm in met wat boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
Mix het oliebolmengsel met de staafmixer zo fijn of grof als je zelf wilt. 
Ik zorgde ervoor dat er wat stukjes in blijven, de appel, sukade en rozijnen mogen heel blijven.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit boven het broodmengsel. 
Gooi het vanillestokje  niet weg, maar maak er vanillesuiker (klik) of vanille-extract van.(klik)
Kluts de eieren in een aparte kom goed door elkaar. Voeg de eieren toe  aan het mengsel
en roer tot slot het bakpoeder erdoor.
Schep het mengsel in de ingevette springvorm en schuif deze in de voorverwarmde oven.
Bak de oliebol-broodpudding in 45 minuten gaar.
De bovenkant moet knapperig aanvoelen, de binnenkant mag nog wat zacht zijn.
Bij het afkoelen wordt de pudding vanzelf wat steviger.
Serveer met poedersuiker.





4. Oliebollencake

Net als een cake met pepernoten, met rozijnen of met aardbeien, passen er natuurlijk ook oliebollen in een cake. 
Het resultaat is verrassend!


Ingrediënten:

  • 4 oliebollen
  • 240 g roomboter
  • 200 g rietsuiker
  • 4 eieren
  • 130 g biologische bloem
  • 90 g volkoren meel
  • 10 g wijnsteenbakpoeder
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 2 tl kaneel

Hoe maak ik het klaar:

Doe de boter, in blokjes gesneden, samen met de suiker in een kom.
Mix tot het botermengsel zacht en schuimig is. Voeg onder voortdurend kloppen de eieren één voor één toe. Voeg pas een volgend ei toe als het eerste ei helemaal schuimig geklopt is. Mix minstens tien minuten. Door het mixen komt er lucht in het beslag, waardoor het beter gaat rijzen.
Meng het meel, de bloem, de specerijen, het zout en het bakpoeder door elkaar.
Voeg steeds een deel meelmengsel toe aan het eiermengsel en roer goed door, tot het één luchtig beslag is.
Verwarm de oven voor op 160°C. 
Snijd de oliebollen in blokjes en schep er luchtig door.
Vet een cakeblik van anderhalve liter in met boter.
Ik doe er ook een vetvrij bakpapier in, zodat de cake na het bakken makkelijker uit de vorm komt.
Doe het beslag meteen over in de ingevette cakevorm. 
Zet de cake in het midden van de voorverwarmde oven. Leg een beboterd bakpapier (of een lege verpakking van de boter zelf) bovenop de cake. Zó voorkomt je dat de cake openbarst. 
Haal het papier een kwartier voor tijd weg, zodat de bovenkant nog kan garen en bruinen.
Bak de oliebollencake in ongeveer 1 uur en 20 minuten gaar en goudbruin.
Steek een cakeprikker of breinaald in de cake om te kijken of de cake ook aan de binnenkant gaar is. Komt die er droog uit, dan is de cake gaar.
Laat de cake in de vorm en in de geopende oven, iets afkoelen.
Serveer in plakjes.... zie en proef je de stukjes oliebol?
Mijn overdadige oliebollen bevatten naast rozijnen ook stukjes appel en sukade
en dát smaakt in deze cake!!

En als een hele cake teveel voor nu is, kun je 'm ook nog invriezen.  ;)




5. Oliebollenmuffins

Het is altijd een goede tijd voor een muffin. Daarnaast zijn muffins lekker snel klaar 
en makkelijk te maken. 
Ik ben fan!
Bak je deze oliebolmuffins ook eens?


Ingrediënten:
  • 6 oliebollen
  • 2 eieren
  • 100 ml sojamelk
  • 100 ml sojaroom
  • 50 g rietsuiker
  • 1 tl kaneel
Hoe maak ik het klaar:
Snijd de overgebleven oliebollen in kleine vierkante blokjes.
Verwarm de oven voor op 180° C.
Klop de eieren los en roer door de sojamelk vermengd met sojaroom, de suiker en het kaneel.
Roer er de blokjes oliebol door. Vind je het nog een beetje grof? Je kunt het mengsel wat fijner maken met een staafmixer.
Vet een muffinvorm in met wat boter of olie en schep het beslag erin.
Schuif de muffins in de voorverwarmde oven en bak ze gaar in 25 minuten.
Dit recept is genoeg voor 12 kleine muffins.
Ze worden niet echt groter, omdat het beslag niet rijst.
Serveer als ze nog lauwwarm zijn met een beetje poedersuiker!
Mjummmm.... 



En na alle oliebollenpraat is het de hoogste tijd om jullie,
lieve lezers, die me geregeld verrassen met leuke reacties en tips
- wat het schrijven van mijn blog zoveel leuker maakt -
voor dit nieuwe jaar het beste te wensen.

En dat doe ik met dit plaatje!




En heel veel plezier in het nieuwe jaar met het lezen van mijn blogs.
Ik hoop je te kunnen inspireren en
wie weet.... ontmoet ik jou dit jaar bij één van mijn workshops,
na een winactie, in mijn winkeltje of op een markt.

Tot ziens!