woensdag 9 december 2020

Trifle

Dit heerlijke en machtige dessert maakte ik met de cakerestanten van mijn Sinterklaassurprise (klik)
en met een potje aardbeienjam uit de kelder wat erom smeekte opgegeten te worden.

Tegelijk doet het me denken aan mijn tijd in Engeland, toen ik in een idyllisch dorpje bij een  bakker werkte. 
Trifle stond tijdens mijn verblijf een paar keer op het menu bij de bakkersvrouw. 
Toen ik dit idee mee naar huis nam, maakte mijn moeder - dol op puddingen en pap koken - 
dit nog heel vaak klaar.

Deze week maakte ik een enorm grote trife, want the day after is 't ie nog lekkerder!
Mijn eigen variatie op dit bekende recept is als volgt....

Trifle

    voldoende voor 12 personen

Ingrediënten:
  • 6 grote plakken cake 
  • 250 g aardbeienjam
  • 1 liter vanillepudding
  • 250 ml biologische slagroom
  voor de vanillepudding
  • 1 liter sojamelk
  • 1 vanillestokje (bourbon)
  • 2 kleine eieren
  • 50 g maïzena of mais zetmeel
  • 65 g witte basterdsuiker


Hoe maak ik het klaar:
Zoek een geschikte grote schaal van zo'n 3 liter: rond is mooi, rechthoekig is praktisch. Leg de plakken cake onderin de schaal, snijd eventueel bij zodat de bodem goed bedekt is met cake.
Kiep hier het potje aardbeienjam overheen en verdeel over de cake. 
Je kunt natuurlijk ook een andere soort jam nemen, net wat je lekker vindt.
En in het seizoen kun je met vers fruit werken. Of je neemt deels jam en deels vers fruit.
Maak nu de vanillepudding, weeg de suiker en het maïzena apart af.
Roer de eieren los met 1 eetlepel suiker.
Meng het maiszetmeel met een scheut koude melk en roer door tot een glad papje.
Voeg het maizenapapje toe aan de eieren.
Voeg aan de overgebleven melk het vanillestokje toe. Snijd het stokje open en 
schraap het vanillemerg wat los. 
Breng de  melk aan de kook en laat het op zacht vuur 15 minuten trekken.
Verwijder daarna het vanillestokje. 
Spoel dit goed af met water en herbruik dit kostbare specerij in bijvoorbeeld vanillesuiker (klik)
Weggooien is zonde.
Voeg al roerend een deel van de hete melk bij het eiermengsel.
Als dit goed is gemengd, draai je het om en voeg je het warme eiermengsel toe aan de warme melk in de pan.
Voeg de suiker ook toe en breng weer aan de kook.
Laat enkele seconden goed doorkoken tot je merkt dat de massa bindt.
Als het een dikke, gele pudding is, 
doe je de massa meteen in de schaal waarin je de Trifle in laagjes opbouwt.
Schenk op de met jam doordrenkte cakeplakken en laat op een koude plek opstijven.
Klop ondertussen de slagroom stijf en verdeel deze over de koude pudding.

Je kunt de trifle nu serveren.
Bij mij was het zo goed stevig geworden dat ik er parten van kon snijden.

Afhankelijk van de vorm snijd je parten of plakken van je trifle. 
Serveer deze chique op een gebaksschoteltje.
Natuurlijk kun je het ook eruit scheppen en in een dessertschaaltje geven.

Té lekker, dit!
Geniet van deze trifle, maar wees gewaarschuwd..... het is echt machtig!
Toen ik de mannen in huis het verhaal van de trifle vertelde, werden ze 
nog meer enthousiast over dit dessert!
Dit zal ik vast vaker gaan maken,
want je weet, de liefde van de man gaat door.....